Blog.hr

Odlikaši su cool


Dr. Dragan Schwarz, pomoćnik ministra znanosti, obrazovanja i športa u današnjem Vjesniku govori o akciji Odlikaši i kaže "Prvi put odlikaše promoviramo kao nešto "cool" ". On tvrdi da cilj akcije nije isključivo prodaja računala već Ministarstvo želi da se izgradi pozitivan imidž odlikaša i tako potakne drugu djecu na učenje. Ja se bojim da će, ukoliko ova akcija postane tradicionalna, samo pridonjeti nerealnom povećanju broja odlikaša u našim školama pa taj trend neće biti prisutan samo u završnim razredima. Nadam se da će državna matura promijeniti taj negativan običaj napuhavanja i poklanjanja ocjena.

Na ovaj način se u prvi plan stavljaju ocjene umjesto puno bitnije stvari: znanja. Ja sam bio u onoj "nesretnoj" generaciji koja je prva pisala kvalifikacijske ispite za srednju školu. Zahvaljujući tom ispitu upisao sam školu koju sam želio jer sam manjak bodova za ocjene nadoknadio svojim znanjem na ispitu. Danas sa svojim ocjenama ne bi imao nikakve šanse da upišem tu školu jer vidim da više ni 5.0 prosjek nije dovoljan.

Zato poručujem Ministarstvu da isplanira neku akciju "Znanje je cool" s kojom bi se potaknulo učenike da uče na kvalitetniji i moderniji način. To traži i određene promjene u obrazovanju, promijeni gradiva, nastavnih metoda. Ali to je ispravniji put od usmjeravanja svih učeničkih napora k samo jednom cilju: njezinom veličanstvu, gospođi Petici.