Politika

Pusta obećanja

PHOTO:

politikaizbori

Kratka uputa za političare koji žele slušati. Znači ni za koga. ;-)

Pusta obećanja

Ne pričajte nam bajke. Neće vaša pobjeda na izborima puno promijeniti stvari pa da baka Ruža i deda Alojz ne budu više trebali kopati po kontejnerima i tražiti plastične boce. Istina, mogli bi zbog jeftinog političkog populizma pomoći toj jednoj Ruži ili tom jednom Alojzu, ali što je sa svima ostalima?

Ne možete obećavati da će se svima povećati plaća. Da, možete povećati plaće ljudima u javnoj upravi i službama. Ali što je sa svima ostalima? Ne možete naređivati privatnicima, slobodno tržište, znate?! Navodno su neki privatnici smanjili ljudima bruto pa nisu imali nikakvog povećanja plaće zbog ove nove porezne reforme.

Ono što možete je da promijenite okvire u kojima djeluje država, da promijenite način na koji se radi/krade u državi. Neće to ići lako, ali fokusirajte se na to, govorite ono što bi trebalo napraviti, a ne ono što bi ljudi željeli čuti.

Izborni zakon

Prva stvar kad se dođe na vlast. Promijeniti izborni zakon kojeg je HDZ skrojio prema sebi. Ali ne tako da ga vi onda krojite prema svojim mrežama. Kao i Ivo Škrabalo koji je objavio i knjigu novog modela izbornog sustava za predstavničku demokraciju. Ivo je bio nezadovoljan što je izgubio izbore unatoč velikom broju osvojenih glasova pa je krenuo osmišljavati sustav u kojem ne bi izgubio. Ne tako. Trebaju nam logične izborne jedinice s brojem mandata prema broju stanovnika. I zaboravite onu ideju o tri preferencijalna glasa koju su prvi put iznijeli Hrvatski laburisti, a sad ju gura Gong. Prosječan glasač ima problem odabrati jednu osobu, a što će tek s tri?! A i to neće donijeti nikakve koristi samo će donijeti dodatne komplikacije.

Da skratim - hoću ćuti od vas - kad dođemo na vlast mijenjamo izborni zakon.

Eh da, u sklopu tog novog zakona trebalo bi definirati fiksni termin parlamentarnih izbora kao što je to slučaj s lokalnim izborima - tako da se spriječe manipulacije i taktiziranje onih na vlasti.

Lex AP

Tu nema puno razmišljanja, jasno nam je zašto je zakon štetan, još je i nedorečen, ostavlja prostor za slobodno sudačko uvjerenje, a sudac je njihov.

Hoću ćuti od vas - kad dođemo na vlast ukidamo lex AP.

Novi ustroj Hrvatske

Ovo neće ići tako lako. Ne možete reći kad dođemo na vlast ukidamo županije, uvodimo regije, ukidamo gradove i općine. Kad dođete na vlast možete pokrenuti proces koji će dovesti do novog ustroja Hrvatske u vašem mandatu i koji će biti proveden na lokalnim izborima u trećoj nedjelji svibnja 2029.

Ono što možete napraviti puno brže je ograničenje mandata. Ograničite broj mandata saborskih zastupnika, ali važnije je ograničiti broj mandata župana, gradonačelnika i načelnika općina na dva. Bandić je najpoznatiji primjer kako se korupcija razvija i buja kad jedna osoba vlada dugi niz godina. Ali imamo i cijeli niz lokalnih šerifa koji su na vlasti desetljećima i gdje su okovi korupcije neraskidivi i bez njih se ne može ni kamenčić pomaknuti.

Proširite listu nespojivih dužnosti na gradonačelnike i načelnike koji više ne bi mogli biti i saborski zastupnici.



Ako prvi put komentirate moguće je da se vaš komentar neće isti tren pojaviti na stranici već nakon dodatne provjere. Hvala na doprinosu i strpljenju.