Ubuntu 13.10 instalacija i nakon toga

Posted on Tuesday 22 October 2013

Obično nema prevelikih problema s nadogradnjom jedne Ubuntu inačice na drugu, ali kako uz standardne koristim cijeli niz drugih repozitorija obično se nešto zakomplicira pa je dobro povremeno krenuti s čistom instalacijom. Obično na računalu imam dvije particije za operacijski sustav (korisno kad želim isprobati neku novu distribuciju) i jednu veliku home particiju gdje su svi korisnički podaci. Ako novoinstalirana distribucija ne radi kako treba uvijek imam onu drugu koja radi kako treba.

Korištenje istog home direktorija za različite distribucije nije baš preporučljivo jer aplikacije u njega smještaju svoje postavke pa se može svašta dogoditi zbog različitih inačica aplikacija koje mijenjaju strukturu konfiguracijskih datoteka ili vam neke stare postavke promijene ponašanje aplikacije i jedini izlaz je brisanje direktorija s postavkama te aplikacije. To je jednostavna ako aplikacija ima svoj poseban direktorij, ali ako za to koristi GConf sistem za konfiguraciju sve može biti puno kompliciranije. Čak i nadogradnja sa stare na novu inačicu distribucije može biti problematična ako ste se zaigrali s postavkama.

Zbog tih razloga odlučio sam Ubuntu 13.10 instalirati na čistu particiju i koristiti novi home direktorij.

Ubuntu 13.10 instalacija

Instalacija je bila toliko brzo gotova da se nisam ni sjetio pogledati koliko je trajala. Znam, za to vrijeme su se na tabletu jedva nadogradile tri veće aplikacije. Nakon instalacije pristupio sam standardnoj sudo apt-get install ubuntu-restricted-extras ubuntu-restricted-addons proceduri. Na svu sreću i unity-tweak-tool je u standardnom repozitoriju i to je prvu stvar koju je potrebno instalirati jer neki smatraju da je click to focus podrazumijevano ponašanje a ja više volim da fokus prati miša. Tweak tool je i najjednostavniji način za dodavanje više radnih površina. Za sada sam odustao od instalacije NVIDIA drivera.

Nakon instalacije sve radi brzo i stabilno, Unity za sada ne pokazuje nikakve mušice, ali njegov konačan ispit će biti na laptopu uz dodatan monitor, tu obično pokaže loše strane.

Problemi nakon instalacije

Ubuntu One radi bez problema nakon što sam ga premjestio iz starog u novi direktorij, ali Dropbox se inati. Za njega obavezno morate ići na ručni odabir direktorija nakon čega će on napraviti reindeksaciju što može potrajati ako imate veće spremište. Problem je i taj što nema njegove ikone. Njegov status možete provjeriti uz pomoć komandne linije (dropbox status), a za prikaz ikone instalirajte paket sudo apt-get install libappindicator1 (nakon toga se potrebno odjaviti i ponovno prijaviti).

Nadogradnja

Na drugom računalu išao sam na nadogradnju, a kako je na njemu bilo instalirano puno paketa nadogradnja je potrajala. Za vrijeme nadogradnje moglo se normalno raditi na računalu (osim problema s nekim programima u trenucima kad su se baš oni nadograđivali). Nakon ponovnog pokretanja nije bilo nijednog problema koji inače prati nadogradnje.

Zaključak

Izgleda da je Ubuntu 13.10 stabilniji nego cijeli niz inačica prije njega. To je dobra najava za 14.04 LTS.

1 Comment for 'Ubuntu 13.10 instalacija i nakon toga'

 1.  
  vuk
  23.10.2013. | 9:00
   

  Ako vam je nestao sat i datum iz panela:


  sudo apt-get install indicator-datetime
  sudo dpkg-reconfigure --frontend noninteractive tzdata
  sudo killall unity-panel-service

Leave a comment

(required)

(required)


Information for comment users
Line and paragraph breaks are implemented automatically. Your e-mail address is never displayed. Please consider what you're posting.

HTML allowed: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>


RSS feed for comments on this post |