Koje aplikacije najviše koristim?

aplikacijelinuxprogramiranje

Senko je početkom godine naveo programe koje koristi u svakodnevnom radu. Dopadaju mi se postovi takve vrste jer skoro uvijek otkrijem neki novi, korisni alat kojeg do tada nisam imao prilike susresti. Zato se nadam da će i ovaj post nekome biti od koristi i otkriti neku novu, korisnu aplikaciju.


Web preglednik - Firefox, Chrome i malo Opere. Zbog prirode posla puno vremena provodim u preglednicima, još uvijek najviše koristim Firefox, najvjerojatnije iz navike, Chrome koristim sve češće, a Operu sve manje iako mi je njezin dodatak za developer jedno vrijeme bio najbolji alat te vrste.


Web aplikacije - Gmail za mail, Google Reader za feedove, HootSuite kao twitter klijent. Kad presuši Google Reader onda ponekad koristim i Netvibes u kojem imam drugu ligu feedova. Od novih aplikacija koje ne koristim, ali održavam (u stilu nahrani svinje i ništa ne diraj ;-) ), izdvojio bih roundcube kao jedan od rijetkih web mailova koji mi pristojno izgleda.


Nekada sam eksperimentirao s raznim upraviteljima prozora, ali sada se već nekoliko godina držim Gnomea, Nautilus koristim skoro isto toliko kao i mc, a ako se na računalu ne vrti GnomeDo osjećam se kao da mi je netko počupao pola tipaka iz tipkovnice. To valjda s godinama dolazi težnja prema oku ugodnijim sučeljima.


Od pomoćnih alata koristim KeePassX za čuvanje više ili manje povjerljivih pristupnih podataka, DropBox za prijenos datoteka između računala koje koristim (njih 4). Klasičan ssh klijent koristim za spajanje na različita računala, rdiff-backup za backup podaka, uglavnom s OpenVZ virtualaca. Za backup trenutno testiram i Tarsnap servis za nadnaravno paranoične.


Nakon mnogih editora smirenje mi je donijela Editra, napisana u Pythonu uz pomoć wx toolkita i poprilično je hitrija od editora koje sam nedavno koristio (Komodo Edit/Ide, Aptana). Skoro svakodnevno preuzimam novu inačicu iz repozitorija, pa moj primjer nekome neće donijeti smirenje već često čupanje kose. Ali autor brzo reagira i rješava probleme. Uz pomoć Editre razvijam Django aplikacije, njezin project manager ima podršku za git, ali to mi nije dovoljno pa koristim i git iz komandne linije te TeamGit, giggle (zbog lijepog prikaza povijesti grananja), danas sam vidio da je i gitg isto tako zgodan, a shvatio sam da nism pažljivo gledao što nudi git-cola koja je po mogućnostima jedna od najjačih git gui klijenata. Na poslužiteljima koristim i tig (ncurses git klijent), a repozitorije poslužuje gitosis. Ako mi nije dovoljan psql oku ugodan uvid u PostgreSQL mi nudi Tora.


Od grafičkih aplikacija tu je vjerni GIMP, za pregled slika koristim gthumb, za crtarije mi služi Inkscape, video i zvučne datoteke mi prikazuje mplayer, a ovaj vikend ću vidjeti da li je Openshot dobra zamjena za Kino ili ću uzeti PiTiVi za svoj video editor. Comix mi prikazuje stripove, a evince .pdf i .djvu datoteke.


Za komunikaciju koristim Evolution (najviše zbog službenih poruka i rasporeda sastanaka), Pidgin (gtalk i msn), te Mozillu Thunderbird za sve preostale e-mail korisničke račune.



Komentari

6. veljače 2010. 09:38

Ja često koristim Wine za pokretanje nekih stvari s Windowsa za koje nisam našao jednako upotrebljive ekvivalente na Linuxu ili sam se jednostavno naviknuo na njih. SQLYog npr.

Shutter koristim za screenshot upload copy link to clipboard proces.

Kao editor koristim napimpani gedit zbog lakseg baratanja s Railsom. VirtualBox za virtualizaciju.

Tweetdeck za hendlanje twitter accountova. Thunderbird za mailove, mrzim webmail, nisam dovoljno produktivan u njemu.

Za većinu stvari sam jednostavno zakljucio da mi je klasican Ubuntu setup i ono sto dodje s njim od softvera "good enough", dakle torrent klijent, movie player, rhytbox za glazbu (ima last.fm sto mi je u redu) itd.

To mi se najvise svidja kod Ubuntua, sto vec po defaultu dobijes hrpu softvera instaliranog koji je "upotrebljiv", mozda nije bas najbolji, ali je dovoljno dobar.

6. veljače 2010. 12:09

Meni nijedna Windows aplikacija nije kritična, zadnji put kad sam koristio wine bilo je to ovako: wine Wow.exe -opengl :-)

Za screenshot koristim tipku PrtScr ili Print Screen na tipkovnici. :-)

Glazbu uglavnom slušam s klasičnog CD-a. Torrente koristim vrlo sporadično pa sam uzeo ono što po defaultu Ubuntu (ili Mint) nudi i Transmission ima sve mogućnosti koje su meni potrebne.

6. veljače 2010. 19:46

Obožavam ovakve postove i način razmišljanja kolega "linuxaša" jer mi skoro uvijek otkrijete neki novi, fantastični program za kojega do tada nisam ni čuo, kao npr KeePassX. Također bih "svalio" niz pohvala na Gnome do koji je fantastičan program.

Lijep pozdrav

14. veljače 2010. 23:06

Odličan post! Sa servisom kao što je Dropbox ću si riješiti dosta problema sa sinhronizacijom fajlova jer također radim na više računala.

25. veljače 2010. 12:58

Ovo je svakako dobro znati.. da ne moram sama istraživati-super post!

3. svibnja 2011. 09:17

Jel radi wow na linuxu? :D

3. svibnja 2011. 09:21

@Boris: radi, probao osobno. :-)

Prekopiraš direktorij s instalacijom iz Windowsa i pokreneš ga uz pomoć wine-a.