Pa gdje je taj DOH obrazac?

.hr webdomaćepolitika

Vidim iz statistike da su ljudi po webu počeli tražiti DOH obrazac za prijavu poreza. To su oni savjesni koji svoju dužnost obavljaju na vrijeme, a ne čekaju zadnji dan veljače (lijenčine ove godine imaju dan više) pa da ih TV kamere uslikaju ispred glavne pošte u Branimirovoj negdje oko 23:59. Savjesne Google nanese na moj post o obrascu i poslovnosti iz prošle godine.


Zahvaljujući marljivoj djelatnici Erste banke, koja je prije par godina izradila obrazac u .xls formatu, tisuće poreznih obveznika svake godine samostalno ispuni svoju prijavu. DOH obrazac može se skinuti i s web stranice Porezne uprave, ali samo u .pdf formatu koji ima istu funkcionalnost kao i papirnati obrazac. Na stranicama Porezne uprave možete pronaći još jednu stranicu na kojoj su neka dodatna objašnjenja koja se odnose na DOH obrazac (prva stavka iz lijevog izbornika) te još pokoja uputa vezana uz poreznu problematiku.


Svake godine se ponavlja priča s prijavom poreza i čudi me kako nikome u Poreznoj upravi ne padne na pamet napravi istu stvar s dinamičkim DOH obrascem. To bi bio primjer jedne prave e-usluge koja bi mnogima stvarno koristila. Ali to je valjda prejednostavan posao, po pravilniku bi valjda trebalo raspisati natječaj na kojem bi pobijedila podobna firma, koja bi napravila polovično rješenje, kojeg pola korisnika uopće ne bi moglo pokrenuti, a tek bi mali postotak njih uz trnovite muke i IT voodoo plesove došao do krajnjeg cilja: ispunjenog DOH obrasca. Najveći pehisti zacijelo bi otkrili i skriveni bug, i to nakon što bi već predali ispisani obrazac. ;-)


Prije dvije godine najavljena je elektronička prijava godišnjeg poreza na dohodak. Nismo je dočekali, a kada ćemo, ne zna se...Valjda je sad najveći prioritet e-mail za svakog građanina.


Ali vas ne zanima ovo jamranje. Vi samo želite znati gdje se može skinuti taj koristan .xls obrazac? U tom slučaju kliknite ovdje (na toj stranici kliknite na Request Download Link i nakon ponovnog učitavanja na Download File).


P.S. Veza za ljude je skrati.net/doh. :-)



Komentari

15. siječnja 2008. 01:04

Ja zato jako volim tetu Anu i njezine cure koje me već tri godine spašavaju muka oko poreznih prijava. Zbilja njihov posao vrijedi svake lipe koju ga platim.

Slušam danas našeg brkatog susjeda na stojedinici kak se, uz njegovo standardno iritantno prozivanje sad već pretprošle vlade, hvali kako će porezni broj smanjiti korupciju, zaboravljajući pritom da veliki utajivači poreza nemaju ništa svojega, pa pod njihovim poreznim brojevima neće imati što tražiti.

Ono što bi ja volio je da dobijemo mogućnost obiteljske porezne prijave. To bi nas oslobodilo gledanja u kristalnu kuglu kako bi otkrili na koga nam se ove godine isplati prijaviti dijete.

15. siječnja 2008. 07:59

"IT voodoo plesove" lol care :D Predivno opisano klasicno stanje u nasoj vladi vezano uz informatizaciju bilo cega...

16. siječnja 2008. 14:55

E pa ima to Erste opet (za slučaj da je bilo kakvih izmjena, možda bolje skidati novu tablicu?): http://www.erstebank.hr/obavijest_20080115.asp Danke, Erste! ;)

16. siječnja 2008. 15:33

Tražio sam to na njihovim stranicama, stari link nije radio pa sam izvukao staru datoteku iz arhive. Nova veza za ljude je sada http://skrati.net/erstedoh . :-) Tnx.

18. siječnja 2008. 19:40

Fala na šeranju linka. Onaj moj aahhhhh će bit korišten jedan dan manje zbog ovog tvog linka. :))