Kratko i brzo 2@2007

aplikacijelinuxposlužiteljiprogramiranjeweb

Jedan stariji post, ali tek danas sam naletio na njega: Top 10 Lies Of Web 2.0. Odlično seciranje.

D programeri imaju na raspolaganju jednu odličnu biblioteku koja je nastala spajanjem Aresa i Manga: Tango. Ako vam se Phobos nije dopao, možda će vam ritmovi Tanga više odgovarati.

DevProTalk je dva dana bio down zbog zbilja paradoksalnog incidenta na serveru na kojem se vrti. Moram pažljivo pročitati uvjete svojeg hostera, nadam se da slučajno formatiranje diska nije uključeno u uslugu redovnog održavanja.

Izašao je drugi technical preview FastCGI-a za IIS. Detaljnije Mike Volodarsky...

Danas sam započeo svoje trotjedno probno druženje s Komodo IDE 4.0 razvojnim alatom. Prvi dojam je vrlo pozitivan. ActiveState u ponudi ima Komodo Edit 4.0 koji je besplatan, njega nisam stigao isprobati jer tipkam tu po blogu.

Kažu oni: The Open Source Hook: Porting KDE to Mac and Windows. Čemu to? Ipak naslov laže, jer ne radi se o portanju kompletnog KDE-a već samo osnovne biblioteke i nekih aplikacija. Ali teško da će doći do nekakvog masovnog navlačenja korisnika na Open Source, puno je realniji rasplet po kojem će KDE korisnici manje koristiti Linux.

Izašla je nova Maya 8.5. Ono što je programerima najzanimljivije u novoj inačici je podrška za Python koji će se moći koristiti svugdje gdje se prije koristio native scripting system. Korisnici Blendera već dugo, dugo koriste Python za skriptiranje u svojem alatu, pa mogu reći kolegama, koji rade s Mayom, da su u nečemu ispred njih.

American Journalism Review predstavlja Adriana Holovaty-a. Ništa vam ne znači to ime? Django fame...kliknite, pročitajte...



Komentari

2. veljače 2007. 19:37

Nevezano uz ovo gore, voljela bih da pogledas malo aplikaciju na www.vista.si Radi se o lijepoj demonstraciji mogucnosti nove WPF/E tehnologije, koja sluzi razvoju modernih web aplikacija.

Ova konkretna aplikacija "glumi" GUI sucelje Viste, ali preko weba! Misljenja komentari???

2. veljače 2007. 23:21

To mi sad ništa ne znači jer moj os nije podržan, a doma i ne palim windowse. Pak si ga nemrem naložiti. :-)

Budući da si tako oduševljena novom tehnologijom ja bih ti preporučio da si malo proučiš .

Glade i XUL već skoro jedno desetljeće nude interface markup..

3. veljače 2007. 09:08

Mogu oni to nuditi i tri desetljeca, ali sto im to vrijedi kad nitko nije cuo za to. WPF/E ulazi na velika vrata, i dostupan je kako na Windowsima (koje koristi 99% ljudi), tako i na Macu (kojeg koristi 0,9% ljudi). Upravo to bit ce garancija da ce u vrlo skoroj buducnosti nastati ogroman broj aplikacija pisanih bas u toj tehnologiji. (Kao gjlive poslije kise, to se vec i dogadja, pogledaj na primjer http://www.bl.uk/ - cak su i oni vrlo rano poceli s tim, a stvar je nacionalna). A to sto eto WPF/E trenutno nije dosupan na Linuxu (kojeg koristi 0,1% ljudi), to me bas puno i ne zabrinjava, kao sto to, mislim, nece zabrinuti ni ostatak od 99,9% populacije.

Ali, nije mi jasno kako mozes s jedne strane predstavljati se kako osoba koju zanimaju sve zive i nezive novbe web tehnologije, a s druge strane biti takav ignorant kad su u pitanju... hm... upravo nove web tehnologije.

Daj ipak, (dosta je glume!) upali Windowse ili Maca i pogledaj to. Jer,

3. veljače 2007. 09:11

...Jer, to je stvar buducnosti i htio ne htio, ako zelis i dalje ostati u web biznisu, uskoro ces MORATI raditi takve aplikacije. Familijariziraj se, dakle, s njima na vrijeme! :p

3. veljače 2007. 15:01

math_baby, možeš li ti za nas bjednike i nižu vrstu korisnika koji nemamo Win i ne možemo isprobati to 'čudo' ukratko reči o čemu se radi i kakav je to 'module that enables browsers to render rich content in addition to HTML'? I što uopće znači kratica 'WPF/E'?!?

3. veljače 2007. 18:09

WPF/E je trenutacno kodno ime za Microsoftovu novu multiplatformsku platformu za razvoj web-aplikacija. Skracenica WPF/E znaci "Windows Presentation Foundation / Everywhere" (imaj u vidu da je ovo samo radni naziv te platforme, ciji izlazak se ocekuje negdje na ljeto ove godine, tako da ce se naziv na kraju promijeniti).

Inace, WPF (bez "E") je dio .NET frameworka 3.0, i on se vrti samo pod windowsima. Medjutim, WPF/E je "krnja" verzija WPF-a koja je zamisljena tako da bude multiplatformska (za sada se vrti na svim poznadtijim browserima, na Macu i Windowsima).

A vi koji nemate Windowse, malo mi je bezveze opisivati vam ovdje recenu aplikaciju - mozda bi bilo najbolje da instalirate windowse i probate sami. Ili odite kod nekog frenda koji ima windowse...

3. veljače 2007. 20:37

Da, ali čemu to služi, tj. što se radi s tim? Na kakav se to 'rich content in addition to HTML' odnosi?

Instalirati Win zbog toga da mogu vidjeti o čemu se radi? Što bi rekla da ti predložim da instaliraš Linux samo zato da npr. vidiš što je to Beryl ili recimo kaffeine (ili nešto Linux specifičnog)? Ne poznajem nikoga tko bi mogao imati instaliran WPF/E.

3. veljače 2007. 21:32

Nema veze sto ne poznajes nikoga tko ima instaliran WPF/E. Valjda poznajes nekoga tko ima WIndowse XP??? Odi do njega, instaliraj kod njega WPF/E (instalacija je vrlo mala, manja od 2 Mb) i isprobaj.

"Rich content in addiotion to HTML" se odnosi na lakocu kreiranja i drugih "kontrola" osim onih pet koje stadnardno imamo u HTML-u (textbox, combo box, list, check box i radio button), ali i na druge stvari. Najbolje je da provjeris, pa ces i sam vidjeti.

Inace, da ti meni kazes da instaliram Linux samo zato da vidim Beryl, kaffeine itd, ja bih to i napravila u slucaju da me Beryl, kaffeine i slicno zanima. Medjutim, mene zanimaju one stvari z akoje postoji velika sansa da ce postati mainstream koji ce se vrtjeti svugdje. A ovo gore sto si rekao nisu takve stvari. Onda opet, meni se cini da je ovaj WPF/E pobudio tvoje zanimanje, ali ti mozda zbog "vjerskih razloga" odbijas to priznati. Odbaci "vjerske razloge" i isprobaj svejedno. WPF/E je vec danas sposoban vrtjeti se na racunalima 99% korisnika (Windowsi XP, Windowsi Vista, Macintosh), tako da, ako ignoriras ovo a bavis se webom, guras glavu u pijesak.

4. veljače 2007. 20:12

To je isto kao da kažeš da, ako ignoriraš Flash, a baviš se webom, guraš glavu u pijesak. Samo što ni Flash, u ovom trenutku, nije dosegnuo raširenost koju pripisuješ wpf/e-u.

A da si pročitala moja predviđanja za 2007. onda bi vidjela da sam naveo: Tu negdje je ukalkuliran i wpf/e.

wpf/e nije nikakva nova, revolucionarna tehnologija, to je ripoff postojećih tehnologija od kojih su neke više poznate, a neke manje. Nekako si prelako prešle preko činjenice kako su konkurentska rješenja dosta starija od ove MS i kako je ovo klasični obrazac po kojem nastaju njegovi proizvodi.

Ne bih se začudio da je Linux namjerno zaobiđen, jer se polako širi u poslovnom svijetu (npr. 20.000 desktopa i 2.500 servera u Peugeot Citroenu), pa predstavlja jedinu ozbiljnu konkurenciju MS na tržištu operacijskih sustava.

4. veljače 2007. 21:13

Ne pripisujem WPF/e-u nikakvu rasirenost, barem ne jos, jer stvar jos uopce nije sluzbeno izasla. Ono sto ja mislim je sljedece: zbog same cinjenice da je Microsoft napravio WPF/e (a ne recimo Adobe), WPF/e ce se vise prosiriti, jer ga gura jaci igrac.

Mislim da grijesis u svom predvidjanju kada kazes da ce fat clienti biti koristeni prvenstveno za intranet rjesenja. Tako nesto dogodilo se java appletima u svoje vrijeme iz 2 razloga: njihovog sporog ucitavanja i prespore brzine interneta u ono doba. Kako danas, kada izlazi WPF/e ni jedan od ova dva razloga vise ne stoji, ocekujem da ce se WPF/e koristiti puno vise nego tek u intranetskim rjesenjima.

Ja ne tvrdim da je WPF/e nesto sustinski novo. Medjutim, zbog samog trenutka u kojem on izlazi (nakon sto su razvijeni odlicni alati koji ga lako integriraju s postojecim Microsoftovim web okruzenjima (a nemoj zaboraviti da dnevno dva i pol milijuna programera programira samo u ASP.NET-u!)), dakle, zbog samog trenutka koji je vrlo povoljan, mislim da WPF/e nece postati samo jos jedna od "ni v rit ni mimo" zaboravljenih tehnologija.

I da, naravno da je Linux namjerno zaobidjen (pa nece valjda Microsoft razvijati softver za "opensorsase-nulakunase"), iako nimalo ne sumnjam da ce se uskoro pojaviti "free-ovo, open-ono" inacica WPF/e-a. :)

Pitam se samo jeste li se ti i Sinisa vise udostojili pogledati malo linkove www.vista.si i http://www.bl.uk (a ovaj posljednji je narocito interesantan jer se radi o Engleskoj nacionalnoj biblioteci koja, nasrecu, jos uvijek nije pala u napast "open-ovoga" i "free-onoga". I dobro da nije!

4. veljače 2007. 22:22

Da i...? Usporedi si to na vista.si i npr. 2advanced.com. Ja se ne bavim flashom, ali pretpostavljam da bi ti flash freakovi mogli istresti brdo flash siteova koji su grafički impresivniji od te igrarije na vista.si.

Ti guraš glavu u pijesak, jer da ne guraš onda bi znala da postoji OpenLaszlo, koji nije ništa više nego još jedan bogatiji web klijent, tako da nema potrebe za kopiranjem wpfe-a budući da je ionako on već kopija. :-)

4. veljače 2007. 22:25

Ti ocito ne razumijes neke stvari: nece opensorsasi ici raditi kopiju WPF/e-a zato sto je to "cudo nevidjeno", nego upravo zato jer ce zeljeti i na Linuxu vrtjeti aplikacije kojih ce za WPF/e biti svakim danom sve vise i vise.

OpenLaszlo moze biti najgenijalnija tehnologija, ali sto to vrijedi kad nikada nece imati ogromu korisnicku bazu...

4. veljače 2007. 23:03

Problem s flashem je u tome sto je on ili-ili rjesenje: ili ces web raditi u flashu ili u tradicionalnom html-u. A WPF/e je drugaciji: on omogucuje laku integraciju "starog" HTML-a, AJAXA i novog WPF-a na jednom mjestu, u jednoj tehnologiji, s jednim alatom. (Izmedju ostalog i) zato ce WPF/e pobijediti!

5. veljače 2007. 11:12

Nisam mogao pogledati http://www.vista.si/ i http://www.bl.uk/ jer moja platforma nije podržana. A ne namjeravam nekoga tjerati da instalira bilo što na svom kompu jer bi to bilo u suprotnosti sa tim da inače ne preporučam instalaciju raznoraznih programa samo zbog toga da bi se vidjelo kako nešto radi. Oni koje ljudi gnjave kad si skrše komp i kad treba sve ponovno instalirati vjerojatno shvačaju moje razloge. :-)

Za to koliko mene zanima će biti i dovoljno prekopati po dokumentaciji na MS-ovom sajtu (pretpostavljam), ali kako se očito radi o nečem MS i WIn specifičnom vjerojatno neću potrošiti previše vremena na to. Netko je napisao da je WPF/E multiplatformski - mislim da se može reči da je to multiplatformsko isto kao što je i bicikl vozilo. U teoriji je, ali ako imaš auto, bicikl nećeš niti pogledati (osim u rekreativne svrhe). :-)

5. veljače 2007. 13:36

Zašto si tako uvjerena u to? Sama činjenica da iza neke tehnologije stoji jaki igrač ne znaći automatski da će ona uopće uspjeti, a kamoli da će postati dominantna.

5. veljače 2007. 18:24

@berislav: ASP.NET je uspjela, tu tehnologiju koristi 2,5 milijuna ljudi day in day out. Nadalje, svaki novi API za windowse, koji god je Microsoft razvio, uvijek je bio uspjesan, bez obzira na njegovu kvalitetu (ili nedostatak iste) zbog golog zakona velikih brojeva: ono sto je kao API dostupno na ogromnom broju racunala u svijetu, na tome ce se stvari i vrtjeti (Win32, COM, :NET Framework, itd... sve je to bio uspjeh, pa ce tako biti i WPF/e).

@Sinisa: ne trebas se bojati da ce WPF/e instalacija skrisiti bilo ciji komp - pa nije to linux, zaboga! :) I da, WPF/E jest multiplatformski: vrti se na Macu i na Windowsima, pod raznim browserima a njihv broj ce se jos i povecavati (sjetimo se da se za sada radi tek o beti).

@svi: samo vi ignorirajte ove stvari i kaskajte s usvajanjem novih znanja o ovoj novoj tehnologiji - tim bolje za mene, kad ljudi vrlo skoro pocmu narucivati razvoj aplikacija u upravo toj tehnologiji s kojom se vi iz religioznih razloga odbijate na vrijeme familijarizirati, bit ce vise posla za mene! :)

5. veljače 2007. 22:00

Nisam te to pitao; dapače, u mome pitanju nije bilo spomena o Microsoftu.

Dušo draga, da se malo razumiješ više u Web development, znala bi da klijenti ne naručuju prema tehnologiji, već prema funkcionalnostima.

A drugo, ne znam za bilo koga drugoga, ali vidim da su tvoji postovi puni religije.

6. veljače 2007. 11:18
6. veljače 2007. 11:51

Čovjek istinu zbori...UserName je nvarchar(256), ali imaš i (TAAAA - DAAAAAM) LoweredUserName (isto nvarchar(256)), ista stvar je i s EMail poljem koje također ima svojeg Lowered dvojnika kao i još poneko polje. Kao ID u svim tablicama se koristi uniqueidentifier (16 byteova) što bi trebalo omogućiti jedinstveni ID u ovom prostorno-vremenskom kontiniuumu, ali u praksi rijetko ima potrebe za tim. Kako se jednoznačno određuje korisnik? Uz ApplicationId koji je uniqueidentifier + LoweredUserName (koji je nvarchar(256)). Imaš još dosta takvih indeksa. Pa si ti zamisli kako je to pogodno za baze s velikim brojem korisnika. To se zove MS optimizacija. ;-)

6. veljače 2007. 19:39

berislav-slazem-se-s-vukom-uvijek-i-u-svemu, kaze: "Dušo draga, da se malo razumiješ više u Web development, znala bi da klijenti ne naručuju prema tehnologiji, već prema funkcionalnostima."

A ja njemu: tako je, klijenti ne narucuju prema tehnologiji, ali klijenti surfaju webom i imaju oci. Kada klijenti vide nesto tipa http://www.bl.uk/ , oni ce doci tebi ili meni i reci ce: "wau, i mi zelimo nesto takvo. Mozes li nam to napraviti?" I sada, ja cu im reci: "Naravno da mogu!". A Berislav ce im vjerojatno odrzati jedno moralno-politicko predavanje o prednostima open-sourcea i reci im: "ja to ne mogu napraviti, ali nema veze, jer je to ionako Microsoftova shit-tehnologija u kojoj ja ne zelim raditi. Ja zelim raditi u primitivnom PHP-u i dubioznom SAJAX-u i ako vam to ne pase, odite kod math_baby".

Mislim, nije da meni to ne pase, ali dajte malo smanjite dozivljaj" :)

6. veljače 2007. 20:06

Evo da se i ja pridruzim komentiranju ovoga s ASP.NET-om:

Vidite, u ASP.NET-u 2.0 je situacija ovakva: imate dvije bitne klase koje se nalaze u namespaceu System.Web.Security. Jedna je klasa Membership, koja ima metode poput CreateUser, DeleteUser, FindUserByName, GetAllUsers, GeneratePassword, ValidateUser itd...

Druga je klasa MembershipUser koja prikazuje pojedinacnog korisnika, i daje sve detalje o njemu. Naravno, neke od metoda iz ove prijasnje klase vracaju ili kao ulaz primaju objekt tipa MembershipUser.

Znaci, programer ASP.NET aplikacije koristi ove dvije klase za baratanje korisnicima, passwordima itd. E sad, sad se postavlja pitanje kako se ti podaci spremaju (u bazu ili gdje vec).

U tu svrhu, klasa Membership koristi drugu klasu, koju zovemo membership provider i koja se bavi podrskom i detaljima oko nacina na koji su podaci spremljeni (u bazu, u Active directory i slicno).

S ASP.NET-om 2.0 dolaze dva ugradjena providera (jedan za SQL server 2000/2005, zove se SqlMembershipProvider, drugi za Active directory, zove se ActiveDirectoryMembershipProvider) za Membership sustav, tako da mi mozemo izabrati neki od ta dva, konfigurirajuci na odgovarajuci nacin web.config fajl. Ali, takodjer mozemo i sami napisati nas vlastiti provider i tako, recimo, koristiti neke druge nacine (npr. XML fajl).

Ovaj nacin, preko providera, nudi zaista veliku fleksibilnost - mozemo podatke zaista spremiti kako god nam padne napamet, a da istodobno ipak ne moramo ponovo pisati sve one metode koje vec imamo u Membership klasi.

Prema tome, ja ne znam o cemu vi pricate: jer, cak i ako vam ova dva defaultna providera koja vam stoje na raspolaganju u ASP.NET-u 2.0 ne pasu (a kako god da je Microsoft napisao te providere, uvijek bi se nasao barem netko kome oni ne bi pasali i ne bi pokrivali njegove potrebe), zaista vam ne bi trebalo biti tesko napisati vlastiti provider koji ce podatke spremati na nacin koji se vama najvise svidja (koji nece spremiti LoweredUserName ponovo u bazu pa ce vuk biti zadovoljan :) ).

Znaci, malo procitajte dokumentaciju, pogledajte malo kako su stvari arhitekturalno zamisljene! Nemojte odmah pljuvati po necemu sto ocigledno ne razumijete!

6. veljače 2007. 21:39

Membership table schema je takva kakvu sam ju opisao. Potraži si to u dokumentaciji iz koje prepisuješ. 95% MS developera će stvari ostaviti takve kakve jesu. Ne govorim na pamet, prije pisanja odgovora pogledao sam u bazu dvije ASP.NET 2.0 aplikacije i u obje je username od 256 znakova. Ako ti to smatraš dobrom praksom, onda u redu. Ali nemoj više raspravljati s nama neznalicama.

6. veljače 2007. 22:26

Ja nisam ni rekla da shema baze nije takva. Ali sam samo jos dodala da je za to zasluzan jedan od 2 defautna membership providera. Poanta je: lako je dodati (napisati) novi provider koji ce zadovoljiti tvoje potrebe i estetske kriterije. Kad smo vec kod toga, bolje je za username rezervirati nebitnih 256 znakova, nego (kao sto je to sve donedavno bila "praksa" u open-source svijetu) rezervirati "velikodusnih" 8 znakova, pa ako nekome "kojim cudom" treba deveti znak, neka taj onda pati! :)

Zasto da ne raspravljam s vama? Zar me opet tjeras sa svog bloga??? :(

7. veljače 2007. 00:20

Dijete drago, a otkud tebi ideja uopće misliti da znaš što bih ja rekao u toj hipotetskoj situaciji? Ako se želiš spuštati na ovako osobnu razinu, predlažem ti (ponovo) da se nađemo na kavi i upoznamo. Samo sumnjam da imaš hrabrosti za to. Ovo nema nikakve veze s Microsoftom i open sourceom (ti ni ne znaš što ja zagovaram, samo pretpostavljaš), već je čisto osobne prirode.

Uostalom, još mi uvijek nisi ni odgovorila na pitanje iz mog prvog komentara gore.

7. veljače 2007. 17:07

Koje pitanje? Mislim da sam na sve odgovorila...

7. veljače 2007. 19:48

Evo, ponovit ću, kao u školici: zašto misliš da će neka tehnologija (ili bilo što) uspjeti samo zato što ga gura jači igrač?

7. veljače 2007. 19:52

Evo, ja cu ti, bas kao u skolici (ponovo) odgovoriti zasto to mislim:

Pogledajmo ranije primjere iz povijesti Microsoftovih uspjeha: ASP.NET je uspjela, tu tehnologiju koristi 2,5 milijuna ljudi day in day out. Nadalje, svaki novi API za windowse, koji god je Microsoft razvio, uvijek je bio uspjesan, bez obzira na njegovu kvalitetu (ili nedostatak iste) zbog golog zakona velikih brojeva: ono sto je kao API dostupno na ogromnom broju racunala u svijetu, na tome ce se stvari i vrtjeti (Win32, COM, :NET Framework, itd… sve je to bio uspjeh, pa ce tako biti i WPF/e).

Dakle: WPF/e moze biti ocajno los, ali on ce biti uspjeh, zbog zakona velikih brojewa: racunala s instaliranim windowsima ima jako jako puno na svijetu, i jednostavno se radi o zakonu velikih brojeva. Zato ce WPF/e biti uspjeh, jednako kao i COM, jednako kao i ActiveX, jednako kao i .

7. veljače 2007. 22:41

Malo sam umoran od ove rasprave, ali obzirom da ne razumiješ gdje je problem s ovim odgovorom, da ti objasnim: ti i dalje odgovaraš na pitanje koje te ja nisam pitao. Naime, ti si rekla "zbog same cinjenice da je Microsoft napravio WPF/e (a ne recimo Adobe), WPF/e ce se vise prosiriti, jer ga gura jaci igrac", a ne "WPF/e ce se vise prosiriti, jer ga gura Microsoft". I zato sam te ja pitao to što sam te pitao, a ne to što ti odgovaraš.

Mislim da se naše definicije pojma "uspjeh" poprilično razlikuju, ali složit ću se s tobom da bi se mogao dosta proširiti zahvaljujući Microsoftu, tu uopće nema spora. Ono što mene najviše pogađa je tvoje uporno inzistiranje na jednoj opciji (koja god to bila, eto slučajno je Microsoft), te uporno predbacivanje drugima (opet, ne mogu govoriti u ime nikoga osim sebe) da rade upravo to.

8. veljače 2007. 18:11

Berislave, i dalje ne razumijem: pod jaci igrac (od Adobea) sam mislila na Microsoft. Ne razumijem u cemu je nesporazum, ali nije to ni bitno. Bitno je to da se slazes sa mnom u tome da bi se WPF/e "mogao dosta prosiriti zahvaljujuci MIcrosoftu, tu uopce nema spora". Tako da mi sad nije jasno oko cega se mi to sporimo, kad isto mislimo?? :)

Zao mi je sto te pogadja moje "uporno inzistiranje na jednoj opciji", ali gle: pogledaj malo ovaj blog na primjer. Gotovo svaki post koji vuk napise barem ce u necemu "pecnuti" Microsoft i govoriti o Microsoftu u nepovoljnom kontekstu. Evo, pogledaj npr. ovo o "bananju" Novela, koji je, kao, Microsoftov "igrac": dnevno se u svijetu IT-a pojave milijune vijesti. Od tih milijuna i milijuna vijesti, vuk ce redovito izabrati upravo onu jednu ili dvije koje seru po Microsoftu! I on to cini redovito! Dakle, sto odatle mozemo zakljuciti: mozda to da upravo vuk i njegovi "klimatelji" (a ne ja!) inzistiraju na jednoj opciji - "all but Microsoft" opciji! Sve dotle dok tome bude tako, i ja cu inzistirati na suprotnoj opciji. Cisto radi ravnoteze! :)

9. veljače 2007. 17:29

Bože me sačuvaj.

11. veljače 2007. 16:14

Kako te nakon ovakve izjave itko može shvatiti ozbiljno?