Java: The Day

događajiittehnologije

Danas će biti objavljeno da Java kreće u novi život pod GPL-om. Osvrt na taj događaj donosi InfoQ (post će biti ažuriran kako će pristizati nove informacije), Joshua Marinacci piše kako će open source promijeniti Javu, a Tim Bray kaže:

Anyone who tries to predict the long-term future effects of Free Java is braver than me. I have one concrete hope: that the people working on the GNU/Linux desktop can be unshackled from the tyranny of C++. Aside from that, who knows? Freedom is scary; but on balance I think Java’s new path will be more interesting and more profitable and more fun.



Komentari

13. studenoga 2006. 11:26

I baš se to desilo slučajno ubrzo nakon Novellovog i Microsoftovog dogovora... pretpostavljam da je Sun odlučio iskoristiti priliku računajući (ili nadajući se) na sumnjičavost prema Mono-u. ;-)

13. studenoga 2006. 11:35

Siniša: Sumnjam da to ima veze s Novellom i Microsoftom s obzirom da se o open soursanju jave govori već dvije godine, i već se znalo da se to ima desiti krajem ove godine.

13. studenoga 2006. 12:55

Glede ovog oslobađanja od tiranije C++-a, izgleda da je Tim čuo samo za KDE, jer je vrlo mali dio GNOME platforme pisan u C++u, ljudi su se odlučili ili za C+GObject, ili neki za Python ili Mono (oba su blessed dependency, ilitiga ostatak GNOMEta smije ovisiti o tim platformama). Za KDE ne znam iz prve ruke, ali koliko sam čuo Qt dosta olakšava rad sa C++-om (kao i recimo Glib sa C-om), tako da je njima valjda sve ok ;-)

Java bindinzi naravno postoje za oboje već neko vrijeme, ali ne bih opensourceanje Jave nazvao nekim oslobađanjem Linux desktopa. Za tu primjenu Java ima svojih problema od kojih licenciranje nije najveći...

That said, biti će zanimljivo vidjeti kako će se natjecati Mono i Java koji su sad izravni konkurenti na desktopu. U svakom slučaju mislim da je ovo odličan potez i za Sun i za krajnje korisnike.

13. studenoga 2006. 19:03

U svakom slučaju, čekaj trenutak: "oslobađanje od tiranije" C++-a znači prigrliti Javu? Netko je tu jako zabrijao...

13. studenoga 2006. 20:57

E moj Berislave, imaš li ti nešto bolje od Jave u vidu kao alternativu C++-u?
U svakom slučaju u PHP-u ne možeš pisati desktop aplikacije :-)

13. studenoga 2006. 21:42

Kisa pada, Sun propada - to je prvi i jedini razlog davanja Jave u GPL. Sunovce su svijesne da su izgubile bitku s .NET-om pa im i ne preostaje drugo nego da pokupe krpice i maknu se. Ali, da su se barem casno makli (jer, sjetimo se, castan uzmak je bolja polovica hrabrosti!). Ali neeeee, to se Sunu nije moglo dogoditi: morali su sa svojom Javom otici necasno, dati je u GPL.... Ali nije bitno: Sun je tu jos godinu, dvije a onda zdraaavooooooooooooooo! Uzdahnimo svi uzdahom olaksanja sto je tome tako! :)

13. studenoga 2006. 21:48

@bigor: "bolje" mi zvuči kao flame-bait, pa neću reći da su slijedeće stvari "bolje" od Jave, samo da su se pokazale kao jako dobrima za pisanje Linux desktop aplikacija i da imaju dosta poklonika Python, Ruby (u manjoj mjeri za sam desktop, ali ga ima), C#/Mono i, ne bi vjerovao, C.

C+GObject+GTK mi je bolji za pisanje desktop aplikacija nego C++ + Qt (doduse to je vjerojatno subjektivna preferenca ;-)

14. studenoga 2006. 09:50

@Senko: vjerujem ti na riječ, jer nikad nisam ni probao Python. Govorim iz perspektive java programera. Svojedobno sam napisao desktop aplikaciju u Javi (SWING) za koju je zahtjev bio da radi na Windowsima, tako da za Mac i Linux nismo niti testirali. Onda je jedan klijent pozelio koristiti aplikaciju na Macu i nakon što smo instalirali aplikaciju na Mac, sve je radilo bez ikakvih prilagodbi. Onda smo neki od nas u firmi koji rade na Linuxu trebali koristiti istu aplikaciju. I gle čuda, radi bez problema. Vjerujem da su i neki drugi jezici super, ali meni u javi trenutno ništa ne fali, programirao za web ili desktop. @math_baby: ti si luda .-)

14. studenoga 2006. 15:31

Više toga, od Objective C-a preko Pythona i Rubyja, do D-a.

Možeš, možeš, kako ne! Nije da je preporučljivo, ali možeš. ;)

14. studenoga 2006. 22:41

@Berislav: hehe, vidim da je tebi dynamic typing (a pritom ne mislim na brzo tipkanje :-) ), uvijek na prvom mjestu :-) , ajde priznaj, to je glavni razlog zasto ne volis Javu. No , da se uozbiljimo, ovo što si naveo jesu alternative, ali ne vidim zašto su bolje od Jave.

18. studenoga 2006. 23:14

Kvaliteta bilo čega, pa tako i programskih jezika i platformi, ovisi o kontekstu. Ja osobno Javi zamjeram prvenstveno što pokušava biti "everything and the kitchen sink" -- njezina najveća prednost jest što ju se može koristiti za gotovo sve za što treba programiranje, a to je istovremeno i njena najveća mana, jer u nijednom od tih slučajeva nije -- kako glasi poznata fraza, "jack of all trades and master of none".

Savršeno mi je jasno da je to ogromna prednost u velikim korporativnim okruženjima gdje jedna sveobuhvatna platforma drastično smanjuje probleme oko interoperabilnosti, kompatibilnosti itd. No ako govorimo o specijaliziranim projektima koji obuhvaćaju usko područje i trebaju iz sebe izvući najbolje u što kraćem vremenu, Java ima značajnih problema.

Možemo to formulirati i ovako: u Javi se mogu pisati Web aplikacije, ali s PHP-om (5) se to može bolje; u Javi se mogu pisati desktop aplikacije, ali s C++-om se to može bolje; ali kad je riječ o situaciji kakvu si naveo -- da ista aplikacija mora bez modifikacija raditi na tri platforme, te pritom još eventualno komunicirati s Internetom i bazom, Java nema konkurencije.

19. studenoga 2006. 15:36

Zašto bi PHP 5 bio bolji od Jave za web development ? Daj jedan konkretni primjer gdje je PHP jači. Evo ti jedan argument iz rukava u korist Jave: application scope varijable.

Na stranu sada koliko je PHP lakše naučiti, to nije pokazatelj koliko je jezik dobar nego koliko je kao platforma uži i specijaliziraniji, Java i njezini MVC web framevorci (Spring MVC, Tapestry) su jako moćni kada se radi o webu i ne vjerujem da postoji išta što u PHP-u možeš a što sa ovim frameworcima ne bi mogao napraviti. Možda se varam, jer , priznajem, ne poznajem PHP tako dobro.

20. studenoga 2006. 01:20

Ovo nije mjesto za tu raspravu, ali upravo ovaj argument kojeg navodiš je na strani PHP-a. Web, tojest HTTP, jest stateless, i on ni ne poznaje application scope. Svaka Web stranica je nova aplikacija, a PHP je osmišljen da točno prati tu filozofiju.

22. studenoga 2006. 19:46

Hmmm, imam protuargumente, ali pošto kažeš da nije ovo mjesto za to, onda ništa... :-)

22. studenoga 2006. 23:33

Javi mi se na Skype. ;)