Blog.hr

Plan za žabu


Prije dan-dva sam na brzinu isčitao knjigu Eat That Frog (Brian Tracy). To brzo isčitavanje se na početku svodi na normalno čitanje, a zatim se zbog nedostatka vremena ili nečeg drugog polako počinje preskakati sadržaj i čitatelj se zadržava samo na zanimljivijim dijelovima. Kod ove kratke knjige (nešto preko 100 stranica) to je olakšano jer su slova velika, a razmak među njima je veliki.

Eat That Frog je knjiga o organizaciji vlastitog vremena i učinkovitijoj ogranizaciji posla. Ja inače ne volim takve knjige koje se uglavnom svode na mlaćenje prazne slame, ali ova knjiga je malo drugačija od ostalih. Možda vas je već naslov podsjetio na onu staru: 'ako odmah ujutro pojedeš živu žabu, možeš biti siguran da ti se ostatak dana neće dogoditi ništa gore od toga'. Na toj premisi se i temelji cijela knjiga samo što je žaba u ovom slučaju najzahtjevniji posao koji vas očekuje toga dana. Brian donosi jednostavna pravila koja uglavnom svi znamo, ali ih se ne pridržavamo. Svi znamo da treba razvijati naviku završavanja započetog posla pri čemu su važni odlučnost, disciplina i predanost.

Brian navodi sedam važnih koraka kod izvršavanja posla: 1. odlučiti točno što se želi, 2. zapisati planirano/željeno, 3. definirati krajnji rok, 4. napraviti listu svega što se treba napraviti za ispunjenje cilja, 5. organizirati listu u plan, vizualizirati podatke i plan, 6. odmah započeti djelovanje po planu, nešto, bilo što, 7. svaki dan napraviti nešto što će nas primaknuti bliže cilju, nikada ne treba prepustiti dan.

Kod definiranja zadatka spominje glavnu listu, mjesečnu, tjednu i dnevnu listu zadataka.

Tu u igru ulaze računala i razlog zbog kojega ovo pišem. Knjiga mi je dala konačni poticaj da malo organiziram i sistematiziram svoje planove i zadatke. Prvi korak koji će informatičar napraviti u toj situaciji je potražiti odgovarajući program. Najprije sam isprobao Imendio Planner koji je po svemu nalik (tj. kopira ga u manjem obimu) MS Projectu. Nakon prvih nekoliko unosa i pokušaja planiranja nije mi se dopao, možda je dobar za organizaciju timskog posla, ali moje potrebe su nešto drukčije. Isprobao sam i vođenje projekata u TinyERP-u, ali ni on mi nije sjeo. Nedostajao mi je jednostavan način vođenja učinjenog. Klasični organizatori (kakav postoji u Outlook-u, Evolution-u) mi ne odgovaraju jer nemaju odgovarajuće mogućnosti za vođenje projekata, a i organizacija rada više ljudi (što će mi ponekad biti potrebno) je kod nekih nemoguća, kod drugih komplicirana...Web aplikacije za vođenje projekata nisam isprobavao jer već imam iskustva s njima, neke od njih bi uz manje ili više natezanja uspio prilagoditi sebi, ali tu se opet javljaju drugi problemi koje obične, desktop aplikacije nemaju. Treba mi web server, treba mi baza, imam potrebu da taj plan selim između različitih računala, kada bi svi oni bilo online onda bi to bio jednostavan zadatak, ali nisu...

Nisam pronašao odgovarajuću aplikaciju, ali sam napravio plan. U SciTE editoru sam ručno kreirao strukturu plana u xml-u. Definirao sam osnovne konture pojedinih objekata koje kopiram prilikom stvaranja nove instance, napravio sam kratice (Abbrevations u SciTE-u) za pojedine tagove tako da mi je za njihov unos dovoljno par slova, folding u editoru (na slici) omogućava lakši pregled podataka i otvaranje samo onog dijela koji mi je važan...Cijela struktura je maksimalno prilagodljiva. ;-)

Naravno da nemam namjeru cijelo vrijeme voditi plan na takav način, stavka koje još nema u tom planu je ili pronalaženje odgovarajuće aplikacije ili izrada vlastite aplikacije za planiranje. Osnovni zahtjev je da radi na više platformi (Linux, Windows, možda OS X) te da ima mogućnost jednostavnog prijenosa ili pristupa s različitih računala. Bilo bi zgodno kad bi se mogla nosati na usb sticku.

Ako bi razvijao vlastitu aplikaciju, što bi koristio i na koji način bi to izveo? Javu sam otpisao, čini mi se da je još uvijek (zauvijek?) prespora za klasične desktop aplikacije. Možda da to bude .NET kompatibilna aplikacija? Kod Jave nema problema, jre se može iskopirati na stick. .NET okruženja još nemaju takav jednostavan način izvođenja, a tu je još i dodatni problem s GUI toolkitima. Ili da iskoristim Python, on u osnovnoj distribuciji ima jednostavan http server, aplikacija bi se pokrenula, a pristupalo bi joj se uz pomoć web preglednika. Tako bi se eliminirao problem dostupnosti GUI toolkita na različitim platformama, a html omogućava više slobode kod stvaranja sučelja. Baza bi u svim tim slučajevima mogla biti SQLite...

Izrada takve aplikacije još nije u mojem planu, samo razmišljam. :-)