Blog.hr

Zločesti rezanci


Ala Bug ili stvari koje je Mario zaboravio ili ih nije nikada ni znao

Bugovcima se izgleda nešto Microsoft zamjerio. U novom broju (1/2006) imaju trobroj browsera u kojem su Firefox (8) i Opera (8) potukli IE (samo 4 boda). A onda su se još drznuli i napravili pregled stvari koje je Microsoft zaboravio u Windowsima, a konkurencija ima. Tako navode bolje upravljanje instaliranim aplikacijama, brz pregled otvorenih prozora (tu su zaboravili spomenuti višestruke radne površine uz pomoć koji je puno lakše organizirati rad s više aplikacija), softver koji dolazi s OS-om, laganu automatizaciju radnji...

E tu su dobro fušali, izgleda da autor teksta baš i nije poznavao tematiku o kojoj piše. On spominje da Windowsi imaju samo 'famozno' batch-skriptiranje. Ja sam batch-eve prestao koristiti u DOS-u (a ni tada ih nisam baš previše koristio), a za skriptiranje Windowsi već duže vrijeme imaju WSH i mogućnost pisanja skripti u VBScriptu u Jscriptu (Microsoft inkarnacija JavaScripta). Ali ništa vas ne spriječava niti da instalirate Python koji je i od strane Microsofta dobro podržan, a na MS stranicama koje se bave skriptiranjem imate hrpu primjera u Pythonu.

Autor teksta najavljuje novi skriptni jezik iz Microsofta koji se po njemu naziva XAML (!!!). U definiciji XAML-a spominje se riječ language (Extensible Application Markup Language, prije Extensible Avalon Markup Language), ali po tom kriteriju bi i xml ( kao i (x)html ) mogli nazvati skriptnim jezikom. :-)

Proći će još puno vremena dok autor teksta ne sazna da postoji nešto što se zove Monad koji je vjerni preslikač drevnih UNIX školjki pri čemu su se obilno koristili novi Microsoft steroidi (.NET 2.0). Tko zna, možda u slijedećem broju osvane tekst: 'Neotkrivene Windows tajne: Windows Scripting Host'?!

Autor tvrdi da Windowsima bolno nedostaju dobre uredske aplikacije. Da, dobro ste pročitali. :-)) On je najvjerojatnije mislio na to kako sa samim operativnim sustavom ne dolazi Office, već ga Microsoft prodaje. Ali po tome Windowsima sve bolno nedostaje. :-))

Autor reklamira OpenOffice i slične pakete 'koji nude sve što treba većini korisnika po bitno nižoj cijeni, a u nekomercijalne svrhe su besplatni'. Nisam primjetio da se OpenOffice ili AbiWord moraju platiti ukoliko ih koristite u komercijalne svrhe.

Još ga čudi i Microsoftovo izbjegavanje PDF formata 'čak i u Visti' i želio bi vidjeti virtualni PDF pisač u Windowsima. Zašto nas izbjegavanje PDF formata ne treba čuditi? Možda zato jer Microsoft sprema 'PDF killera' kojeg je nazvao Metro.

Mario smatra Microsoft nema ni sluha za RSS. Ali div iz Redmonda je već progutao RSS, malo ga je probavio uz pomoć svojih klasičnih želučanih kiselina za mutiranje i recikliranje i ispljuno nešto što je nazvao: Simple Sharing Extensions. Klasičan potez. RSS je tek u zadnje vrijeme stekao iznimnu popularnost pa se za njegovo uključivanje u Microsoft programe treba pričekati slijedeći ciklus obnove. Visual Studio 2005 bi trebao imati RSS reader (takve su barem bile najave), a programi ostali će pričekati novu inačicu, novi SP ili zakrpu.

Ala Lider

Lider ima članak o informatičkim trendovima u 2006. godini. Najviše prostora posvetili su operativnom sustavu Windows Vista, ali s obzirom da je predviđeno vrijeme izlaska posljednji kvartal ove godine, Vista bi mogla biti aktualna tek slijedeće godine kada će migraciju započeti najnestrpljiviji i najzaljubljeniji korisnici. Uredska računala ne trebaju biti previše jaka (računalo za igranje je puno jače i skuplje), pa bi zahtjevi Viste glede jačeg hardveraja mogli znatno usporiti njezin pohod na uredske stolove. Tek 2008. ili čak 2009. Vista može računati na masovnije tržište (u onom obimu kojeg danas zauzima XP). Microsoft na tom pohodu zacijelo računa na suradnju s proizvođačima hardveraja (više, bolje, jače za manju cijenu).

Slabo poznavanje tematike o kojoj autor tog teksta piše vidi se u rečenici o najvažnijim novostima u Visti gdje se spominje forsiranje XML formata koji bi trebao biti Microsoftov zakašnjeli odgovor na Adobeov PDF format.

Dosta prostora posvećeno je i Ajaxu od kojeg autor očekuje malo previše. Microsoft je pokrenuo OfficeLive, ali to ne znači da je to smjer kojim će oni krenuti. Umjesto lakih, web klijenata Microsoft bi više volio da prevladaju njegovi pametni klijenti.