Hrvatska na digitalnim kartama

tehnologijeweb

maps.google.com - Hrvatska je za njih terra incognita, od karte niti k, netko bezobrazniji bi rekao da je to k od karte (Ocjena: 0/5).

maps.yahoo.com/beta/ - osnovna karta s naseljima i glavnim prometnicama, dosta grešaka. (Ocjena: 1.5/5).

www.mapquest.com - izgleda da imaju isti izvor podataka kao i local.live.com, u pojedinim slučajevima imaju iste greške na karti (Ocjena: 2.5/5).

local.live.com - karta se u zadnje vrijeme stalno osvježava, postoje podaci na nivou ulica, ali su u nekim slučajevima dosta netočni, Zagreb je još dobar, ali ostala naselja baš i nisu (Ocjena: 3.5/5).

Pobjednik je domaći igrač, njihova digitalna karta nije javno dostupni servis ali je bolja, detaljnija i točnija od spomenutih velikih igrača. Ima i mogućnost definiranja i izračuna rute. Ja sam točno definirao put kojim prolazim svako jutro od kuće do posla. (Ocjena: 5/5). Ima nedostataka, očito je da su im kao polazna točka poslužili stari topografski podaci jer su greške u nazivlju, koje su postojale na starim vojnim kartama, prisutne i kod njih. Mireo tim za sebe kaže:

Sva naša rješenja zasnovana su na vlastitoj tehnologiji provjerenoj u komercijalnim navigacijskim aplikacijama. Možda smo neskromni, ali pokazalo se da smo sposobni riješiti svaki telematički, navigacijski ili geoinformacijski problem.

Bilo bi jako zanimljivo i korisno kad bi njihov projekt digitalne karte Republike Hrvatske bio javno dostupan. Kao poseban servis i kao mogućnost za ugradnju na druge web stranice.

Zahvale idu Igoru Požgaju za link na Mireo.



Komentari

1. lipnja 2006. 10:24

Hm, meni najbolje radi map24.com, baš sam nekidan pokazivao sestri kako doći do nekakvih sela Zajezda i Podrute gdje je išla na svadbu frendici :)

1. lipnja 2006. 10:27

Zaboravio si spomenuti i jednu od prvih "ajax" aplikacija na Webu uopće, VIPov . Danas je nažalost malo već outdated, ali je svojevremeno bila par koraka ispred ostalih, poput MapQuesta.

A Mireo je stvarno odličan, priznajem.

1. lipnja 2006. 10:36

Aaaaa, map24 je promijenio engine, sad ne radi ni upola onako dobro :( gaddem!

1. lipnja 2006. 13:04

@Jack: map24 ima iste greške kao i live i kao mapquest, izgleda da im je izvor podatak isti. @Berislav: Vip je imao ružni site pa nikada nisam stigao dalje od početne stranice. VipNavigator je dobar na razini naselja. Izgleda da je Mirio ipak bolji od svih.

1. lipnja 2006. 16:40

Apsolutno. Mene VIP.navigator fascinira zbog vremena kad je nastao, to je bilo vrijeme kad je Javascript bilo "ono nešto s čime se rade rolloveri". Nažalost se više nije razvijao, pa nema ni API ni ništa s čime bi mogao konkurirati modernim servisima. Tu Mireo apsolutno šije sve ostale. Trebali bi se prodati Guglu. :)

1. lipnja 2006. 17:36

Kaj je ultimativni cilj svih web aplikacija prodaja Guglu? :-) Pretpostavljam da bi tim iz Mirea vrlo brzo mogao digitalizirati i ostatak brdovitog Balkana i postati jaki regionalni igrač na području kartografskih web servisa, ali pitanje je da li njih to uopće interesira?! Ja bih prvi odvojio koju kunu da mogu koristiti njihovu kartu na svojem malom lokalnom portalu. Ali da to bude neka razumna cijena.