60%

blogovimedijimicrosoft

Prošli tjedan je 'pukla' vijest o tome da će 60% koda Microsoft Viste biti ponovno napisana i da su za to angažirani i ljudi iz Xbox tima. Bez obzira što mislili o Microsoftu i ma koliko likovali nad tom viješću, jasno vam je takvo nešto jako, jako malo vjerojatno. Skoro nemoguće. Sumnjam da Microsoft planira izbaciti Vistu 2010. ili 2011. što bi bio realan rok ukoliko bi se išlo na ponovno pisanje koda. Svaki onaj koji je ozbiljno shvatio tu vijest nema blagog pojma o razvoju programa. Dovoljan dokaz o vjerodostojnosti te vijesti je da se ona pojavila samo na nekim opskurnim portalima, hrpi blogova te na Slashdotu, ali tamo će ionako završiti svaka vijest koja baca barem malo crnila na Microsoft. :-)

Vijest je krenula s portala kojemu u podnaslovu stoji "the lifestyle technology guide". U prijevodu "vodič za tehno snobove".

Robert Scoble u svojim postovima daje hrpu linkova i komentara na 60% slučaj, a šlag na sve to (mada to naizgled nije) daje u postu The irritant of the non-credible journalists. On otkriva da pojedini blogeri ne znaju da li neki novinar ima kredibilitet ili ne. Odmah daje i savjet: sve što Register piše nema kredibilitet. Na komentar da bi svaki novinar trebao imati barem najmanje tri različita izvora za vijest mogu sa sarkazmom upitati: a zar ima novinara koji pišu vijest koristeći samo jedan izvor? Zanimljiv je i još jedan Robertov znak za (ne)kredibilitet: u tekstu nema linkova na vanjske izvore/stranice. Robertov tekst bio bi odličan da se oslobodio sindroma "uvrijeđene frajle" i zadržao malo više objektivnosti.

Zanimljivo je da naš časopis "Greška" za svoje online vijesti često koristi The Register kao izvor, ali skoro nikada u vijestima ne navode linkove na izvor informacija ili kompanije/proizvode o kojima pišu. U posljednje vrijeme su se njihove online vijesti srozale na najniži nivo i čini mi se da ih netko uređuje po kazni i bez volje. Imaju oni i vijest od 60%, danas pišu o smjeni šefa za sigurnost u Microsoftu, a promaknulo im je da je to samo jedna u nizu promjena.



Komentari

28. ožujka 2006. 18:04

Sumnjam da toliko programera iz Microsofta koliko ih je potrebno za taj poduhvat i zna sta se sve krije iza koda, koliko sam nacuo ima ostavštine i iz prethistorije... E da, pohvala za prelazak na novu domenu, sada si puno lakši za čitanje preko RSS-a ;)

30. ožujka 2006. 09:45

Djelatnici u Microsoftu su razočarani zbog odgode, žao im je što je propuštena Groznica Božične kupovine, traže da Ballmer da otkaz, a nitko ne priča o kvaliteti koda. :-) A još kad ubacim reklame u RSS? ;-)