Zend framework

php

Prva preview inačica (0.1.1) Zend frameworka dostupna je za download. Licenca je BSD tipa i omogućuje vam korištenje u vlastitim komercijalnim i open source projektima. Postojeći moduli pokrivaju cijeli niz funkcionalnosti: Controller, View, Db (tanki sloj iznad PDO-a), Feed (Atom, RSS - samo čitanje), HttpClient, InputFilter, JSON, Log, Mail, Mime, Pdf, Search_Lucene, Service (Amazon, Flickr, Yahoo), Xml Rpc... Ovako na prvi pogled meni tu još nedostaju Session i User modul. Kratki uvid u izvorni kod daje razlog za zadovoljstvo, vrlo uskoro ću se detaljnije pozabaviti s njime. Dokumentacija je u pojedinim dijelovima nepotpuna, ali inače je jasno i pregledno napisana.

Bilo bi zgodno kad bi postojala enkodirana inačica tog frameworka koja bi omogućavala bolje performanse, ali pretpostavljam da će to Zend ponuditi pod komercijalnim uvjetima.

Framework nije jedina novost koju je Zend ponudio developerima. Tu je i Zend Developer Zone koja bi trebala služiti kao podrška PHP developerima (članci, tutorijali, primjeri, forum). ZDZ ima stidljivu oznaku BETA pa neke stvari još ne rade. Npr. klik na link Register.



Komentari

6. ožujka 2006. 09:53

Ma niije loš taj framework no nije niti neznam šta...neka oni prvo pear i pecl poprave kako treba pa ćemo mi lako podnijeti još jedan "framework"....