Blog.hr

PHP on Rails, music by Django


PHP nikada nije bio u boljem položaju, zavladao je svjetskim web serverima, pojavio se PHP5 i objektno se obogatio i upristojio, veliki igrači su se počeli baviti njime....idila?

Zadnjih par mjeseci učestalo se širom Interneta pojavljuju članci koji govore o tome kako PHP-u pada popularnost, kako programeri prelaze na druge alate i kako su dani njegove slave pošli. Na web serverima širom svijeta PHP5 se pojavljuje previše stidljivo i previše sporo.

Neke nove struje osvježile su vode open source web programiranja. RubyOnRails je najsvježija od njih. Navodno su za njegov nastanak zaslužni PHP programeri kojima je već bio pun kurfer i napravili su ROR. Otkad sam čuo za njega čitam samo hvalospjeve. ROR je killer aplikacija koja će zacijelo pomoći da se broj Ruby programera značajno poveća. Sličnu, ali manje bučnu ulogu, za Python je odigrao Zope. Ali najviše buke u svijetu Python programera podigao je Django. Nije direktno inspiriran ROR-om, ali često se poteže usporedba ta dva okruženja, njihovi poklonici čak se i međusobno sastaju. Trenutno najveća prepreka širenju Djanga je to što nema službenog i zapakiranog izdanja, već je dostupan samo preko svn (Subversion) respozitorija. Unatoč tome već se pojavio prvi oglas za posao u kojem je kao jedan od uvjeta naveden i Django.

Nisam još isprobao nijedan od navedenih okruženja. Rails arhiva negdje čeka u prikrajku, Django redovno 'čekautiram' barem jednom tjednom da vidim kako im ide i jesu li unutra uglavili nešto zanimljivo. A PHP? Imam u pripremi nekoliko projekata, ali nisu u prvom planu pa čekam da moji hosting provideri stave PHP5 na servere, nekako mi se neda producirati kod koji će uskoro biti nekompatibilan s novom inačicom. A i neke stvari koje sam zamislio jednostavnije je izvesti uz pomoć novina koje donosi 5ica.

Zašto se nešto poput ROR-a ili Djanga nije pojavilo i za PHP? Ne mislim sad tu na projekte tipa 'vidjela žaba da konje potkivaju pa i ona digla nogu'. Ako u Google ukucate php i rails zacijelo će isplivati nekoliko php klonova koji su direktno inspirirani ROR-em. Ali ono što sam ja vidio u nekima od ponuđenih projekata, to su samo igrarije. Da li je PHP stvarno izgubio početni zalet, a štakori već pakiraju kofere?

I da li je stvarno ROR mogao nastati samo na Ruby-u. Neki njegovi evanđelisti stoje iza tvrdnje da neće biti Railsa na drugim jezicima jer njegova jednostavnost i elegancija nemaju premca?! Ruby je dobar jezik, neki Smalltalk programeri mogli bi biti oduševljeni viđenim, ali sumnjam da je baš nenadjebivo dobar. Navodno ROR odražava upravo sve ono što je Rubijevsko, u duhu jezika.

Jedna od najvećih zamjerki ZOPE2 okruženju bila je to što je bio previše 'un-Pythonic', i sigurno je to pogodovalo poplavi pythonovskih web razvojnih okruženja, od kojih nijedno nije privuklo veći broj programera/developera. Meni se prije Djanga, od Python rješenja, najviše dopao SkunkWeb (i njegov PyDO). Bio je više pythonovski.

PHP. Još uvijek je on najsigurniji izbor ukoliko razvijate ili imate potrebu za dinamičkim web aplikacijama.
Pogodan je za početnike, dovoljno je moćan za napredne, na raspolaganju vam je gomila open source aplikacija koje možete koristiti, dorađivati ili učiti na njima. Ako pogledate oglase domaćih poslodavaca onda ćete vidjeti da je PHP među prvih 5 najtraženijih jezika. I vrijedi još uvijek ona narodna: 'hvali RubyOnRails/Django, drž se PHP-a.' To će vam potvrditi i Microsoft. Nisu oni bezveze bacili silne novce na hrpu 'ASP.NET for PHP programmers' materijala. ;-)