Blog.hr

Igre i edukacija


Pročitao sam na teletekstu kako će se u 4 britanske srednje škole provesti projekt uz pomoć kojeg se želi istražiti kako video igre mogu pomoći u učenju. O ulozi i mogućnosti primjene video igara u edukaciji pisao sam još na samom početku ovog bloga.

Miroslav Ambruš Kiš (još jedan bbs veteran) je svoju kolumnu u Vidiju (113/114, str. 36.) posvetio čovjeku koji se zove Marc Pensky, autoru "pedagoškog koncepta utemeljenog na video igrama". Dok nisam pročitao Makovu kolumnu nisam prije čuo za Marca. Nije potrebno da kupujete njegovu najpoznatiju knjigu "Digital Game - Based Learning" (DGBL) da bi se upoznali s njegovim razmišljanjima, na njegovim stranicama ima dosta materijala za pročitati, među člancima je i nekoliko poglavlja iz spomenute knjige.

Jedna od najvažnijih Marcovih premisa je da su se učenici promijenili na nekoliko osnovnih i temeljnih načina. Stasale su generacije koje se igraju na jedan novi način, i ta nova forma zabave oblikovala je njihove interese i sposobnosti i povečala njihove potencijale za učenje. Razloge za neuspjeh edukacije naše djece vidi u činjenici da tu novu generaciju učimo na stari način. Okruženje u kojem su odrasli promijenilo je njihov način razmišljanja i način obrade informacija. Prensky ih naziva digitalnim urođenicima, a nas ostale naziva digitalnim doseljenicima. Ja se ne bih složio s Prenskym da je to isključivo generacijska podjela. Ta podjela bi prije bila na razini svijesti. Jasno je da među mlađom populacijom ima puno više urođenika, ali ni mi stari nismo svi doseljenici, kao što ni svi mlađi nisu urođenici. Ili se ja to samo tješim. ;-)

Jako je zanimljiva činjenica da je vojska SAD jedan od najvećih sljedbenika DGBL-a, troše najviše novca na njega i najveći su svjetski DGBL korisnik. Igra America's Army nije slučajno nastala.

U našim školama je informatika još uvijek relativna egzotika, nije čak ni obavezan predmet, ali će, prema riječima ministra Primorca, to biti do kraja njegovog mandata. Računala se upotrebljavaju samo u nastavi informatike, ali čak ni u tom slučaju ne uvijek. Upotreba računala u drugim predmetima? To je rijedak slučaj, ali upotreba računala u edukaciji dostići će svoj pravi smisao tek onda kad ona postanu samo običan, mada vrlo moćan, alat u nastavi. Poput ostalog školskog pribora i sredstava.

Informatika ne treba biti produženi tečaj za uredske Microsoft alate, već predmet na kojem će učenici naučiti kako na učinkovit način koristiti to računalo u nastavi. S obzirom da učitelji-doseljenici nisu osposobljeni za izradu modernih DGBL alata, mogli bi to raditi učenici-urođenici. Treba iskoristiti potencijal i kreativnost nove generacije. Teško je očekivati da će se to dogoditi u učmaloj močvari u kojoj živimo, ali možemo se nadati.