Blog.hr

Sve svoje sa sobom nosim


Bili ste na moru? U planinama? U nekoj stranoj zemlji? Niste izdržali bez svoje dnevne doze pa ste grozničavo tražili cyber caffe? Željeli ste provjeriti mail, ali nije vam se dalo podešavati postavke. Otvorili ste preglednik web stranica, ali nema vašeg bookmarka? Niste se željeli prijavljivati na forum da ne bi slučajno/po navici kliknuli da vaši podaci ostanu zapamćeni?

Imate USB štapić i pomislili ste kako bi bilo dobro da sve svoje podatke držite na njemu, dođete u neki CCaffe, upiknete ga i imate svoje mailove, svoj bookmark i svoje pomoćne programe (npr. wget, ftp klijent). Ako ne možete bez Outlooka i IE-a onda je to malo teže za izvesti, zacijelo ne bi imali ni dovoljna prava na računalu, a to bi i potrajalo... Postoje i jednostavnija rješenja. PortableThunderbird i PortableFirefox. Raspakirate u neki direktorij, pokrenete, definirate postavke i to je to. Ukoliko proxy nije automatski postavljen onda morate definirati i njega, a i server za slanje maila ćete možda morati promijeniti (osim ukoliko ne koristite neki server koji vam dopušta da pošaljete mail od bilo kuda).

PT i PF s USB-a rade zadovoljavajućom brzinom. PF je podešen tako da ne radi cache na disku (USB-u) i kad ga jednom pokrenete radi normalno. PT je malo problematičniji, tj. Junk Mail Control dosta usporava rad jer intenzivno piše i čita s diska. Ja sam ga isključio pa sada ručno brišem spam kojeg i nema toliko puno i uglavnom mi stiže samo u jedan sandučić. Message Filtersi ne rade takve probleme pa ako imate volje i želje za njihovo definiranje možete ih slobodno koristiti. Ako brišete mailove, a pogotovo ukoliko su oni dosta veliki, poželjno je povremeno pokrenuti opciju 'Compact Folders' (File izbornik). Budući se se sve poruke nekog foldera nalaze u jednoj datoteci, PT (a tako radi i običan Thunderbird) prilikom brisanja ne briše i samu poruku iz te datoteke već ju samo izbacuje iz sadržaja/kazala. Ona i dalje i zauzima prostor, 'Compact Folder' prepisuje sadržaj te datoteke, ali pri tome izostavlja 'obrisane' poruke. Ukoliko imate premalo prostora na USB-u može vam se dogoditi da zbog toga 'Compact Folder' nema dovoljno mjesta za prepisivanje. Ako ne možete osloboditi više mjesta na USB-u prekopirajte direktorij s PT-om na tvrdi disk, napravite što trebate i vratite ga natrag.

Iako ima i drugih programa koje možete jednostavno prilagoditi radu na prijenosnom disku, teško da je ijedan od njih ima više mogućnosti od dvojca PT/PF.

Nekima bi bilo jednostavnije da se na USB stavi manja Linux distribucija (npr. ZipSlack) i da se na nju instaliraju programi koje koriste. Ta mogućnost je i meni najzgodnija, ali teško da ćete u nekom CC-u dobiti dopuštenje da podignete 'tamo neki Linux'.