Blog.hr

Out of this world II


Ne treba ići na nenaljuđenu planetu, dovoljno je otići na neki zabačeni kutak naše planete. Npr. kao svjetioničar ne neki naš otok. U sličnom ste položaju i kao gost negdje na našem Jadranu. Možete biti out of this world i u centru Zagreba ako nemate vezu na Internet. Nemam više ISDN, očekujem ADSL i uživam u tom autsajderskom statusu. Čak sam razmišljao da pokušam zainteresirati susjede za ADSL pa da to malo ubrzam, ali nisam ja tip za nagovaranje. Nemam tog marketinško-mafijaškog duha i sigurno bih bolje prošao u životu da sam se znao bolje prodati.

Kako sam si već prije osigurao kopiju cijelog Ubuntu respozitorija (tj. samo i386 dio, Hoary) ne moram čupati kosu ukoliko me zanima neki program kojeg nemam instaliranog ili ako za kompajliranje trebam include datoteke iz nekog dev paketa. U prethodnom zapisu spominjao sam Debian, a jedini razloga što nisam spomenuo Ubuntu je taj što nema službene DVD slike. Ili možda ima? Ne znam, nisam online. A Ubuntu je ionako samo ispeglani Debian.

Debian 3.1 nisam preporučio napamet. Malo sam se poigrao s njime prije desetak dana. Zadnjih godina napustila me manija isprobavanja svih novoizašlih znanih i manje znanih distribucija, pa instalacija Debiana nije bila odjek te manije već sam ga želio usporediti s Ubuntuom. Ono po čemu se ove dvije distribucije razlikuju su ulazna vrata iliti instalacija. Kod Ubuntua je taj proces jednostavan i relativno brz, nema odabira paketa, možete instalirati samo osnovne pakete bez grafičkog sučelja ili cijelu distribucij (tj. ono što je definirano u ovisnostima za paket ubuntu-desktop). I Debian ima jednostavnu instalaciju (odabrao sam linux, a ne expert), najprije instalira osnovne pakete, a nakon prvog podizanja odabirete ostatak. Nisam se želio zamarati s ručnim odabirom paketa pa sam odabrao da mu zadatak (tasksel) bude samo desktop. Čini mi se da su ponuđene grupe u 3.0 inačici bile bolje složene.

Ono pri čemu je instalacija zastala je traženje paketa po DVD mediju (ne znam što ima tražiti ako ima odgovarajuće Packages datoteke na pravim mjestima, ali i ovo je bilo brže nego ubacivanje i čitanje 8 CD-a kod 3.0), a i exim (MTA) je imao kratki zastoj prilikom podizanja, ali nisam ispitivao uzroke. Ubuntu me razmazio pa sam bio mrzovoljan kad sam vidio da moram ručno dodavati rezolucije u konfiguracijsku datoteku; Debian je postavio samo 640x480 i 800x600 dok je Ubuntu lijepo složio sve moguće rezolucije i postavio najveću (1600x1200). Gnome sam podignuo tek toliko da ga vidim, a više sam se zabavljao s KDE-om. Razvlačeći one njegove izbornike s mnogobrojnim programima bilo mi je jasno zašto su predmet ismijavanja, ali i razlog zbunjivanja korisnika. To dokazuje opravdanost Ubuntu-Gnome minimalizma. Inačice paketa su iste ili vrlo slične u obje distribucije. Jasno, ukoliko vam je dostupan Ubuntu respozitorij. Ako ste odsječeni od svijeta onda je Debian bolji izbor. Na nenaljuđenoj planeti vam Ubuntu CD ne bi bio puno korisniji od Windows XP CD-a. Jedino što bi imali dobre preduvjete da se jako dobro upoznate s programiranjem u Pythonu.