Blog.hr

Blogovi i posao


Da li u svoj CVS stavljate i adresu svojeg bloga, jasno, ukoliko ga imate? Smatrate li da vam u nalaženju posla blog može pomoći ili je on samo vaš mali, anonimni odušak kojeg radije tržite u tajnosti? Poznavajući hrvatske prilike i prosječnog poslodavca nameće se zaključak da je bolje da ga ne upoznate s činjenicom da pišete blog. Državne i javne službe, te poslodavce iz velikih tvrti spominjenje bloga sigurno bi navelo da vašu molbu prebace na stranu odbijenih.

Prije nekog vremena čitao sam članak jednog anonimnog profesora koji se raspisao o kandidatima za posao koji su pisali blog. Nijedan od takvih kandidata nije ušao u završni izbor. Profesoru se nije dopadao neakademski život nekih kandidata, a zaključio je i da bi kandidati za posao trebali eliminirati što više negativnosti. Njemu se nije dopalo to što je uz pomoć bloga bolje i neposrednije upoznao kandidate. Posao su dobili 'klasičari' koji su najbolje pogodili ulogu idealnog kandidata i sakrili svoje negativnosti. Blogeri su odmah u početku imali nenadoknadivi zaostatak. Poštenje i iskrenost nije nešto što se cijeni u današnjem poslovnom svijetu.

Poslodavci žele izbjeći svaku mogućnost kompromitacije i curenja povjerljivih informacija. Danas je lakše nego ikada pustiti neku informaciju u javnost. Ako je ta informacija i netočna, ona može napraviti dosta štete prije nego što ju demantirate. Zato nije čudno to nepovjerenje prema web skribomanima.

Pojedine tvrtke su shvatile da blogovi mogu biti i korisni pa su se pojavili i koorporativni blogovi u kojima djelatnici pišu o onome čime se bave na poslu. Taj trend je osobito raširen u velikim informatičkih tvrtkama. Nekima taj zadatak nije teško pao jer su već i prije sudjelovali u različitim online zajednicama, drugima se između redova lako može isčitati kako pišu samo po službenoj dužnosti. Osobito se to vidi u Microsoft blogovima. U zadnje vrijeme nemam vremena za praćenje domaće blog scene, ali čini mi se da baš i nema domaćih tvrtki koje slijede taj trend.

Reklamokratija je uhvatila maha pa su se pojavili i flogovi. Flogovi su blogovi koje kreiraju marketinška odjeljenja u težnji da promoviraju i hvale proizvod ili svoj brand. Neki domaći političari pokušali su iskoristiti blogove u izbornoj trci. Sve je više i plaćenih blogera koji pišu po narudžbi.

Najnesretniji su oni koji su zbog svojih blogova dobili otkaz na poslu. Oni su na svojoj koži naučili da se djelatnicima ne toleriraju takvi javni ispadi. Neki blogeri nisu dovoljno svjesni činjenice da je, unatoč relativno maloj posjećenosti, sadržaj njihovog bloga, uz pomoć tražilica, dostupan svakome tko se spoji na Internet. Glavni naputak prilikom objavljivanja stvari na blogu je da objavljujete samo ono što bi mogli reći i prvoj osobi na koju naletite na ulici, prilikom izlaska iz kuće ili stana. Anonimni blogeri možda misle da su oni zaštićeni pa da mogu obajavljivati što hoće, bez ikakve opasnosti. Nemojte se uzdati u svoj lažni osjećaj anonimnosti, pa da na svojoj koži osjetite kako je jednostavno otkriti nečiji identitet...