Blog.hr

WinDaze 2005.1


Umjereno sporom vožnjom busu je trebalo 3 sata do Opatije. Svoj danak u vremenu uzela je registracija, pa prijava u hotel tako da nisam stigao na jutarnja predavanja. Otvaranje sam iz strateških razloga prepustio. Umjesto gužvanja odabrao sam lagodnu šetnju od hotela do mjesta gdje je bilo slijedeće predavanje. Pišem u jednini, ali tu je još i kolega iz firme koji je odvažan certificirani MS ratnik.

Hotel je dosta udaljen tako da nas ovih dana čeka dosta pješačenja. Nigdje nisam vidio da se može iznajmiti bicikl. Na jednom mjestu na rivi su postrojene dječje guralice i ostala prijevozna sredstva, ali sumnjam da bi one mogle riješiti problem većeg opterećenja nogu.

Zahvaljujući objektivnim i subjektivnim okolnostima prvo predavanje sam odslušao tek u 17:00

136 Visual Studio 2005 (200) - Tomislav Bronzin

Uloga u hrvatskoj zajednici programera zacijelo je pridonijela velikoj posjećenosti Tomislavovog predavanja. On je naveo novosti i razloge zbog kojih bi programeri trebali prijeći na VS 2005. Ukoliko namjeravate koristiti ASP.NET 2.0 to bi vam trebao biti dovoljan razloga dok su ostale novosti manje-više kozmetičke prirode. Izgleda da je VS tim dosta radio na ispunjavanju želja svojih korisnika tako da je dosta novosti tipa 'tražili ste - evo ga'. Tomislav je naglasio dvije novosti koje za korisnike nekih drugih alata to već odavno nisu: ugrađeni čitač RSS feedova te osvjetljavanje zagrada koje pomaže da dokučite koje su zagrade partneri. :-)

137 Visual Studio Team System (200) - Clemens Vasters

Malo lijenost, malo znatiželja natjerale su me da ostanem na ovom predavanju koje se održavalo u istoj dvorani kao i prije spomenuto. Clemens je bio izuzetno zanimljiv predavač koji je svoj posao obavio na najvećem nivou pa nisam požalio zbog odluke. Upoznao nas je s novim produktom u VS porodici koji objedinjuje cijeli niz MS alata, a služi za podršku kompletnom procesu razvoja, od projektiranja aplikacije, razvoja, upravljanja razvojem do testiranja. Clemens je spomenuo jednu činjenicu koja je sve očitija kad se radi o MS-u: da slušaju bolje nego ikada.

Mentalitet većine hrvatskih programera koji koriste VS neće im dopustiti da pristanu na išta manje od najjače inačice pa će dosta njih zacijelo imati barem piratsko izdanje TS-a. Možda TS potakne neke od hrvatskih firmi koje razvijaju programe po metodi stihijski razvoj uz dosta ekstremnog programiranja, da napokon počnu raditi onako kako bi se to trebalo raditi.

Večernja zabava - terasa hotela Ambasador

Klasična jedačina i pijačina uz vatromet.