Blog.hr

Kako motivirati programera – 9 brzih komada


Jedan. Programeri se uglavnom zapošljavaju zbog plaće. Treba imati za život, novo računalo, obitelj... Ne podcjenjujte programere, nudeći im plaću koja je manja od njihove realne vrijednosti. Možda će neki očajnik i pristati na manju plaću, ali sigurno će pobjeći kad mu se ukaže povoljnija prilika.

Dva. Trećinu dana, a možda i više, programer će provesti na svojem radnom mjestu. Pobrinite se da se on tu ugodno osjeća. Zaboravite na skučene i pregrađene kocke u velikoj zajedničkoj prostoriji. Takva okruženja neka ostanu samo na filmovima. Programer treba mir i privatnost. Nemojte inzistirati na određenom rasporedu samo zato da vi možete vidjeti njegov ekran čim upadnete u sobu, a pri tome zanemarujete činjenicu da je monitor ispred prozora pa jako pozadinsko svjetlo itekako može naškoditi njegovom vidu.

Tri. Zanimljiv posao je dobra motivacija. Ako posao nije zanimljiv treba ga učiniti zanimljivijim. Izmislite neki dodatni, zanimljiviji zadatak koji će služiti kao odušak, vreća za napucavanje nakon sumornih zadataka. Nije loše pustiti djelatnike da za vrijeme pauze ili poslije posla odmjere snagu u nekoj mrežnoj igri. Za programere bi bilo idealno kada bi razvijali svoje sposobnosti u Mindroveru, ali nisu svi baš toliko duboko zagrzli u programerski kruh pa radije odabiru nešto tipka shot & run.

Četiri. Mogućnost stjecanja novih znanja, rada s novim tehnologijama, dostupnost literature i ostalih izvora znanja jako su važan element za pravog programera. U nekim firmama je popularno uskraćivanje pristupa Internetu. To je dvosjekli mač, jer možda će netko potrošiti par sati ili dana da riješi problem koji bi se riješio za par minuta, upisivanjem odgovarajućih riječi u Google.

Pet. Certifikati. Neki programeri će vam biti zahvalni ako im omogućite stjecanje određenih certifikata. Stoji li iza toga odgovarajuće znanje, profitirat ćete i vi i firma. Ako vam programer spomene CheatSheet-ove najvjerojatnije mu je jedini cilj skupiti što više certifikata da bi se mogao bolje prodati ili tražiti veću plaću.

Šest. Dobar tim. Iako ga navodim tek pod brojem šest, dobar tim i dobro timsko ozračje je jedan od najboljih motivatora. Neki programeri su samotnjaci. Takvima je tim veliki demotivator.

Sedam. Ne inzistirajte na određenom stilu oblačenja. Kravate, odijela i bijele košulje ostale su u prošlom stoljeću zajedno s pregrađenim kockama. Negdje sam čuo da su Japanci ovog ljeta zamoljeni da se odijevaju ležernije jer se tako troši manje energije za klima uređaje. Zar baš inzistirate da se trećinu dana vaš programer nelagodno osjeća?

Osam. Ne pokušavajte kontrolirati ono što vaš djelatnik radi u slobodno vrijeme. Jasno, podrazumijeva se da ne radi ništa što se kosi s djelatnošću vaše firme. Ako ima svoj open source, shareware ili slični mali projekt pustite ga da se bavi njime. Omogućite mu da koristi dio firmine infrastrukture, ukoliko je to moguće.

Devet. Image neke firme može itekako motivirati programere. Ili demotivirati. Ne postoji univerzalan i brz recept za dobar image. Loš image možda neće negativno utjecati na vaše poslovanje, ali nemojte se iznenaditi kad shvatite da vam se na vaše natječaje, za nova radna mjesta, javljaju samo neki 'padobranci'.