Blog.hr

Alatbirtija


Prije deset, a možda i više, godina pojavila se u informatičkim tiskovinama jedna slika, zapravo vješta montaža, na kojoj je njezin autor pokušao predočiti kako bi u budućnosti mogle izgledati aplikacije ako se pretjera s toolbarovima. Radilo se o fiktivnoj, budućoj inačici Worda s hrpom toolbarova i relativno malom dijelom u kojem se mogao editirati tekst.U vrijeme kad su se toolbarovi tek stidljivo počeli probijati na scenu, to nam je izgledalo kako smiješno pretjerivanje. Par godina kasnije parodija je postala stvarnost.

Te slike sam se sjedio noćas, nako što mi se prvi put otvorio prozor PHP Designera. Na vrhu postrojeni toolbarovi, lijevi i desni stupac s različitim komponentama oduzeli su životni prostor editoru, a odstupnicu prema dnu ekrana čuvao je standardni sadržnik (iliti kontejner ;-) ) u kojem bi se trebale množiti poruke razne. Oni koji imaju manju rezoluciju vidjeli bi tek par linija koda. Nije to slučaj samo sa spomenutim programom (koji mi onako, na prvi pogled, djeluje kao pristojan i dobar PHP editor) već skoro sva moderna ujedinjena okruženja za razvijatelje (vidi IDE ;-) ) njeguju isti pristup. Visual Studio, Eclipse...samo da spomenem one u kojima sam radio zadnjih par mjeseci.

Ja ne volim te alatbirtije s malim sličicama za koje uglavnom ni ne znaš što rade dok ne dođeš s mišem iznad njih. Meni je puno jednostavnije stisnuti Ctrl-S za spremanje nego posezati za mišem i pogađati koju od nekoliko ponuđenih sličica disketa moram kliknuti. Iako sam pokušavao koristiti razne alate za PHP ipak sam se uvijek vraćao na dobri, stari SciTE. Bluefish, html editor kojeg najčešće koristim, ipak nije podesan za brzo ukucavanje PHP koda. Koristio sam Eclipse i njegove pluginove (phpeclipse i trustudio), ali uvijek sam pronašao neki razloga da se vratim na SciTE. Volim brze, male stvari. SciTE ima valjda najbolje bojanje koda s ugodnim pastelnim bojama, nastavljanje započetih naredbi, pomoć s opisom i parametrima za PHP funkcije (nije u osnovnoj instalaciji već treba posebno skinuti) i jedino što mi nedostaje je sažetak s nazivom funkcija, klasa i njihovih metoda (outline u Eclipse-u, ClassBrowser u PHP Designer-u). Jedino što mi treba je prozor u kojem je izvorni kod, nikakve nakupine nespretno dizajniranih sličica koje zagađuju vidno polje. Dodatne stvari trebale bi biti u malim prozorima koji bi se pozivali nekom intuitivnom tipkovničkom kraticom, a nestajali bi bez pogovora, čim bi malim prstom dotaknuo Esc. Integrirani skriptni jezik koji bi imao pristup svim funkcijama i objektima u editoru bio bi dodatni plus. Hm...