Blog.hr

Linux break


Jedna od stvari zbog kojih sam se ponovno odlučio na Slackware distribuciju su i izvrsne LinuxPackages stranice. Na njima se redovno objavljuju novi paketi najnovijih programa. Daleko od toga da se objavljuje sve što izađe, ali ponuda je zadovoljavajuća. Uz swaret instalacija i nadogradnja postaju jako jednostavne. Swaret nema moć jednog apt-get-a, za većinu paketa morate sami riješiti ovisnosti i instalirati potrebne dodatne pakete, ali za korisnika poput mene on zadovoljava.

Te ovisnosti među paketima ponekad su kost u grlu što sam iskusio nekoliko puta s prognanom Mandrake 10.0 distribucijom (rpm paketni sistem). Može se dogoditi da definirana ovisnost uopće nema utjecaja na rad programa već samo na neku dodatnu funkcionalnost bez koje se može. Ono što bi riješilo te probleme je gradacija ovisnosti, npr. kritična: za one gdje program ne može bez neke biblioteke; djelomična: programu će biti smanjena funkcionalnost, ali još uvijek radi; lagana: program radi bez problema, ovisnost je vezana uz dokumentaciju ili ne tako važan plugin. Uz tako ili slične definirane ovisnosti izbjegle bi se situacije gdje želite deinstalirati neki paket, a on vam za sobom želi povući pola sistema. Postoji --nodeps opcija koja će deinstalirati samo taj paket, ali pitanje je da li će ostali programi raditi?! Gradacija ovisnosti omogučila bi korisnicima veću slobodu izbora kod instaliranja paketa, a smanjila bi mogućnost korisnik koji puno koristi --nodeps dovede svoj sistem do stanja neupotrebljivosti.

Muči vas podešavanje raznih programa, editora? Željeli bi vidjeti konfiguracijske datoteke drugih korisnika i preuzeti ono najbolje iz njih? Dotfiles.com je stranica koja će vam pomoći u tome. Osobito će joj se obradovati početnici koji nemaju dovoljno vremena ili živaca da od samog početka, uz čitanje priručnika, izgrade konfiguracijske datoteke po svojoj mjeri. Podesite vim, emacs, mutt ili XFree86Config za vaš IBM Thinkpad X30.

Izašao je novi Scribus, program za DTP pod Linuxom. Autor ga je počeo razvijati uz pomoć Pythona, ali poslije je lako taj kod prebacio na C. Scribus je već zrela aplikacija, dovoljno da konkurira PageMaker-u i Quark-u. InDesign je još uvijek predaleko za sve njih. Barem tako kažu stručnjaci.