Blog.hr

Mono dan


Tvrdokorni Linuxaši odmah pljuju i viču sux, sux kad se spomene Mono, C#, .NET. Najglasniji su pri tome obično administratori kojima je konačna granica u programiranju nekoliko desetina redova u nekom od skriptnih jezika. Moram priznati da ni meni Miguel de Icaza prije nije bio najpozitivniji lik i nisam baš volio/koristio aplikacije u koje je on umiješao svoje prste. S vremenom sam promijenio mišljenje. mc, Gnome, Evolution i sada Mono, tvore jedan impresivan niz aplikacija koje se mogu mjeriti i s najboljim komercijalnim produktima.

"Želim da Linux dekstop uspije u zemljama gdje si ljudi ne mogu priuštiti komercijalne programe", Miguelov je glavni cilj. Migule je 1997. bio na razgovoru za posao u Microsoftu, ali je to iskoristio samo kao priliku da im izloži svoju teoriju o tome zašto bi Microsoft trebao napustiti stvoj dotadašnji način poslovanja i okrenuti se open sourceu. :-)

Ono što nije prošlo u Microsoftu upalilo je u Novellu koji je nekada bio vladar u svijetu mrežnih operativnih sustava, a sada je iz perspektive potpunog gubitnika tražio svoju budućnost. Odabrali su, i Novell je sada jedan od glavnih motora iz komercijalnog svijeta koji pokreće open source kotače. Mono je u svemu tome najznačajniji produkt. Financijsko zaleđe jednog Novella omogućava Miguelo dugoročno strateško planiranje. Optužuju ga da se prodao mrskim kapitalistima, ali on na jedan efikasan i pragmatičan način vodi uspješan rat za priznavanje open source programa u komercijalnom svijetu.

U Microsoftu žale zbog toga što ga 1997. nisu uzeli pod svoje okrilje. Microsoft projektant, Don Box, čak je napisao i pjesmu kojom poziva Miguela da im se pridruži.

Unatoč tome što .NET i C# nisu ništa drugo već prepjevana (neki kažu i poboljšana) Java, oni imaju osiguranu budućnost. Postat će glavna razvojna tehnologija na najraširenijem operativnom sustavu na svijetu. Kud ćeš bolji početak? Nijedan open source alat ili tehnologija nije potaknuo značajniju migraciju programera s Windows platforme. Java je svoju šansu, da postane univerzalna tehnologija za cross platform aplikacije, propustila. Sumnjam da će 1.5 inačica u tom pogledu nešto značajnije promijeniti.

Mono otvara vrata onima koji moraju ili žele svoje programe ponuditi i pokrenuti na više platformi. Opasnost za open source programere je ta što će se upoznati s Microsoft kompatibilnom tehnologijom pa će im prelezak na mračnu stranu sile bili itekako olakšan. ;-)
Prijelaz je olakšan i drugoj strani. Uz pomoć jednog dobrog razvojnog alata možemo očekivati i značajniju migraciju na Linux. I programera i aplikacija. I dobrih i loših.

Postoji još jedan open source projekt koji je implementacija .NET-a: DotGNU. Unatoč velikim ambicijama koje navode na svojoj web stranici razvoj ide relativno sporo. DotGNU ima svojih prednosti (npr. njihova implementacija System.Windows.Forms-a), a najveća mu je mana nedostatak logističke podrške koju ima Mono.