Blog.hr

Content is the King!


Najčešće pitanje na raznim webmajstorskim forumima je vezano uz prijavu na tražilice i ostvarivanje što bolje pozicije na njima. Tu se onda izreda red klasičnih recepata od meta tagova do malih prljavih trikova. Neki web studiji svojim klijentima besplatno nude prijavu na tražilice, a na drugoj strani neki uzimaju bezobrazno puno novaca za prijave na veliki broj tražilica.

U cijeloj toj gužvi gotovo da nitko ne spominje sadržaj, a ja bih se usudio reći sadržaj je kralj kad su u pitanju tražilice. Umjesto raznih trikova i prijave na stotine beznačajnih tražilica bolje je obratiti pažnju na sadržaj stranica, tekstove koji se pojavljuju na njima. Treba predvidjeti što bi mogao tražiti potencijalni posjetitelj i onda te riječi i pojmove spomenuti u tim tekstovima. Genijalci već sigurno razmišljaju o skrivenom layeru gdje bi bile nabrojane sve ključne riječi. Možda to i prođe kod nekih tražilica, ali ako zbog toga dođete na crnu listu izlazak s nje je dugačak i težak.

Ako slučajno i uspijete uz pomoć trikova doći do dobre pozicije ostaje vam krajnja granica: posjetitelj vaše stranice. Ukoliko je on na prevaru došao do vaše stranice sigurno neće ni dočekati učitavanje i kad drugi put vidi adresu vaše stranice sigurno neće kliknuti na nju.

Redovnim osvježavanjem s novim sadržajima potaknut' ćete posjetitelje da se vraćaju na vašu stranicu. Zadovoljni posjetitelji najbolja su preporuka. Sadržaj je važniji od forme, ali to ne znači da možete imati loše dizajnirane stranice. Postoje iznimke kad forma odnosi ili donosi posjetitelje kao što je slučaj s HTNet portalom kojeg, unatoč tome što ima dosta kvalitetnih tekstova, surferi izbjegavaju zbog predugog učitavanja. Za jedan novi site radio sam istraživanje o našim portalima. Interesantno je da HTNet nije "najteži" naš portal, ali se zbog loše izvedbe učitava duplo duže od "najtežeg".

Da skratim, content is the king. Samo ga nemojte zadaviti i ubiti lošom formom i popratnim efektima.