Blog.hr

Mono


Izlaskom 1.0 inačice projekta Mono odlučio sam odvojiti nešto svojeg vremena da pogledam o čemu se to zapravo radi. Kad sam prvi put čuo za Mono bio sam skeptičan i nisam vjerovao u budučnost tog projekta. Ne volim Linux aplikacije koje kloniraju rješenja s Windows platforme, a kako je C# zapravo Microsoftov odgovor na Javu sve mi se to još manje dopadalo. Migel de Icaza, osnivač Mono projekta, voli sve što ne volim ja. Nisam volio ni Evolution, gdje je on također umiješao svoje prste, ali sad je postao moj glavna e-mail aplikacija.

Project Mono je platforma za razvoj aplikacija koja se bazira na .NET platformi i omogućava razvijateljima izradu Linux aplikacija i aplikacija za ostale platforme. Miguel u svojoj izjavi za štampu kaže da je projekt na razini komercijalnih produkata i nije daleko od istine. Mono donosi C# prevoditelj, .NET kompatibilan runtime i dvije hrpe API-ja: Mono (koristi osobitosti Linuxa) i hrpu kompatibilnu s Microsoft .NET framework-om koja donosi podršku za ASP.NET, ADO.NET i još nekoliko komponenti. Novell već koristi Mono za razvoj svojih produkata što nije čudno jer on i sponzorira cijeli projekt.

Prvi dojam je dosta povoljan, C# za većinu Java programera ne bi trebao biti prevelika poteškoća, monodoc donosi dosta detaljnu dokumentaciju, a aplikacije su puno brže od sličnih Java aplikacija. Napravio sam samo nekoliko štih probi, ali subjektivan osjećaj govori u korist Mono projekta.

Mono bi mogao napraviti ono što je Java propustila: 'build once, run everwhere'. Ako će uskoro sve više tvrtki koristiti .NET za razvoj svojih aplikacija, njihovo prilagođavanje za Linux moglo bi im postati trivijalna stvar. Da li će Mono postati zub uz pomoć kojeg će Linux ozbiljno zagristi u tržišni postotak kojeg imaju Microsoft operativni sustavi? Vrijeme će pokazati.