Blog.hr

Arena i napuštena roba


U povodu 10e godišnjice RPG serije Elder Scrolls, Bethesda Softworks ponudili su prvu igru u seriji, The Elder Scrolls: Arena, kao besplatan download na svojim stranicama. Hvale vrijedan primjer kojeg bi mogli i trebali slijediti i ostali proizvođači komercijalnih igara i programa. Meni je u sjećanju ostala samo Sierra (tj. Dynamix) s čijih se stranica besplatno mogao skinuti Red Baron. Ostali su zakazali. A na takvim starim igrama ionako ništa ne zarađuju dok jedan takav potez može biti izvrsna reklama. Ali samo ukoliko je igra zaista dobra.

Većinu tih starih programa (uglavnom igara) možemo nabaviti na raznim abandonware stranicama. Što je to abandonware? Teresa Knezek je sredinom 2000. godine kreirala peticiju koju je namjeravala poslati različitim kompanijama koje proizvode programe. Ona je abandonware definirala kao programe koji su za dva ili više brojeva (za oznaku inačice) stariji tj. manji od aktualne inačice ili su više od 7 godina stari. U njoj je tražila od kompanija da svoje stare programe izdaju kao freeware. Računalni programi prebrzo zastarijevaju pa je vrijeme od 75 godina, nakon čega autorsko djelo prelazi u javno vlasništvo, za njih prevelik vremenski razmak.

Kompanije se baš nisu odazvale na taj poziv, čak su se neke od njih udružile da bi se zajedno borile protiv abandonwareomanije. Danas je vrlo lako pronaći neku abandonware stranicu s gomilom igara, na njima se mogu pronaći različita tumačenja što je to abandonware, ali unatoč tom što oni tvrde ipak je distribucija skoro svih takvih programa nelegalna. Jedna od najvećih i najboljih adandonware stranica je The Underdogs. Na njoj je najveći izbora igara, a kako uz svaku igru dolazi poduži opis možemo govoriti i o pravoj maloj enciklopediji. I mi konja za trku imamo: Abandonia je domaći proizvod, ali za strano tržište. ;-)