Blog.hr

Sakupljač stripova


Za većinu Linux korisnika stvari su vrlo jednostavne: ako neki program ne radi kako treba, napiši drugi. ;-) Tako je postupio i autor Webcomics Collector skripte napisane u Python-u. Njemu je konačno dosadio loš rad Dailystrips skripte i odlučio napisati svoju.

Skripta skida preko 100 dnevnih stripova, a moguće joj je narediti da skine i arhivu. Skripta nema GUI sučelje već joj se moguće obratiti samo preko komandne linije. Za njezinu instalaciju potrebno je na računalu imati instaliran Python programski jezik (2.3 ili noviji). Instalacija se pokreće na klasičan pythonovski način: python setup.py install. Nakon instalacije skriptu pokrećete navođenjem njezinog imena: collector. Prilikom prvog izvođenja skripta će napraviti direktorij ~/.collector u koji će smještati stripove. Najjednostavnije je da prvi puta dodate sve stripove u Vaše postavke (collector -A) pa da onda pogledate što sve ima i zatim izbrišete iz postavki (collector -R "Ime stripa") one koji Vam se ne sviđaju. Ostale parametre možete dobiti s collector --help.

Među ponuđenim stripovima ima dosta smeća, ali tu je cijeli niz klasika (Hogar, Crock, Denis, Dilbert, Garfield, Peanuts, Phantom, Popaj...) i nekoliko pravih bisera. Izdvojio bih Chopping Block, jedan morbidan ali grafički lijepo dorađen i orginalan strip. Dopuštam mogućnost da mi je nešto promaknulo (tek sam večeras prvi put instalirao skriptu) ali moj definitivni favorit je Wulffmorgenthaler. Izvrstan crtež i kadriranje, lijepo obojen, tematski jako širok i raznolik, zanimljiv, orginalan, aktualan... Mogli bi reći da je on bard našeg globalnog sela.

Dobri stripovi me uvijek natjeraju da uhvatim olovku u ruku (sada sam ju zamijenio mišem iako mi Hipad tablet sakuplja prašinu na monitoru) i krenem u beskrajnu avanturu zvanu "Moj prvi završeni strip". Ovaj put me nije Wulffmorgenthaler natjerao na rad već obveza prema dvjema web stranicama čiji će sadržaj biti obogaćen ili nagrđen mojih stripovima. Prvi je strip s lokalnom tematikom, a glavni likovi su seljak i izumrlo govedo. Drugi strip će se baviti jednom izmišljenom šampionskom(TM) informatičkom firmom (referenca: sampioni.com), njezinim djelatnicima, korisnicima i konkurencijom...