Blog.hr

Corewars


Prvi put sam čitao o 'ratnicima jezgre' u Računarima. Naslov teksta bio je 'Dva se vola u memoriji bola'. Ili nešto slično tome. Uz tekst je došao i programski kod za virtualno računalo koje je služilo kao arena elektronskim ratnicima. Ideja je jednostavna: treba napisati program koji će što duže preživjeti u borbi s drugim programima u memoriji elektronske arene. Programi su obično napisani u jeziku koji je najsličniji assembleru. Svaka arena ima svoja pravila, u nekima je najvažnije ostati posljednji preživjeli, a u nekima treba zauzeti što više memorijskih lokacija.

Za svako računalo i svaki operativni sustav postoji neka inačica corewars programa. Meni je najbolji Corewars. U njemu za programiranje možete koristiti dva jezika slična assembleru: Corewars i Redcode. Nažalost postoji samo Linux inačica. Ako nemate Linux na svojem računalu možete podignuti Knoppix s cd-a i na njega instalirati .rpm s Corewars stranica. Na tim stranicama je uvijek u tijeku nekoliko turnira pa možete provjeriti snagu i snalažljivost svojih ratnika u konkurenciji programera iz čitavog svijeta. I nekoliko mojih ratnika ostavilo je svoje kosti na tim brdima.

U news grupi rec.games.corewar puno se više spominje King of the Hill turnir na čijim se stranicama pronaći više informacija o tome što je to Core War, a možete i skinuti i službeni Core Wars simulator spomenute news grupe: pMARS. S njime niste osuđeni samo na Linux već postoje inačice i za sve ostale operativne sustave.

Core War programi su kao stvoreni za praktičnu nastavu iz predmeta programiranja koja će na taj način postati zanimljivija, a o razvijanju natjecateljskog duga da i ne govorimo.

Još jedan program koji je odličan za razvijanje programeskih vještina je Mindrover. Nije Core War program, ali princip je dosta sličan. Više o njemu u članku s podnaslovom Igra koja tjera moždane vijuge u crveno.