Blog.hr

Moj komander


Norton Commander postao je sinonim za porodicu file manager (dalje: fm) programa. Kod nas je bio naročito popularan i moglo ga se naći na svakom računalu. Ljudi su bili toliko zadovoljni njime, i prelijeni da probaju neko drugo rješenje, da su prelaskom u Windows okruženje jako dugo proživljavali apstinencijske krize zbog nedostatka omiljenog im 'Nortona'. Ta ovisnost se naročito razvila u Europi, pa je tu izdana i windows inačica 'Nortona' koja uopće nije bila prisutna na američkom tržištu. Prve tri inačice, koje su NC dovele do vrhunca slave, napisao je John Socha. Njegovim odlaskom započeo je pad NC-a.

Sumrak NC-a iskoristila su dva odlična proizvoda. Jedan je Volkov Commander, napisan u asembleru, jednostavan, bez puno opcija, ali jako male veličine. Drugi je bio Dos Navigator, napisan u Turbo Pascalu. DN je bio za nekoliko redova veličine veći od Volkova, dosta manji od aktualnog Nortona, ali s cijelim bogatstvom funkcija i mogučnosti koje nije imao nijedan upravitelj datotekama koji se u tom trenutku nalazio na tržištu. Za mene je DN neokrunjeni kralj DOS fm-a i fanatičnost njegovih korisnika imala je svoje realno uporište. NC je bio inferioran produkt. RITlabs, koji je razvijao DN, prebacio je svoje težište na razvoj drugih programa (the Bat) pa je razvoj DN-a stao i nije doživio prelazak u Windows okruženje. Ili je? Izvorni kod posljenje inačice DN-a je slobodno dostupan. Pojavio se čitav niz DN klonova na raznim platformama (DOS, Windows, Linux), ali radi se o nestabilnim preslikačima nedostojnih imena koje nastavljaju.

Total Commander (bivši Windows Commander) preuzeo je primat među fm-ovima na Windows platformi. Kao i u slučaju Nortona, i TC ima superiornog suparnika koji nije doživio zasluženi uspjeh. Far. Napisao ga je Eugene Roshal, autor RAR-a. Far nema fancy grafičko sučelje, ali je prava 32 bitna windows aplikacija. Zahvaljujući svojim mogučnostima, ali i velikom broju plug-inova, Far nema ozbiljne konkurencije među Windows fm-ovima. Svi ostali pored njega djeluju kao dječje igračke. Zahvaljujući plug-inovima koristit' ćete Far za stvari koje vam inače ne bi pale na pamet s ostalim fm-ovima. Njegov Registry Browser je brži i bolji nego što će Regedit ikada biti. Samo to je dovoljno da ga počnete koristiti.

Linux. Midnight Commander. Napisali su ga Mauricio Plaza i Miguel de Icaza. Da, isti onaj Miguel koji se svoje prste upleo u Gnome, Ximian Evolution, Mono. MC koristim jer pod Linuxom nema ništa bolje, a i zamjeram mu što nije na bolji način iskoristio platformu na kojoj se vrti. Ali ipak nije toliko loš, dobar je, ali mogao bi biti i bolji.

Prelazimo na proglašenje pobjednika. DOS - The Dos Navigator. Windowsi - Far. Linux - Midnight Commander. Posebna nagrada: Volkov Commander.