Blog.hr

Dan velikih downloada


Bio sam zauzet prošlih dana pa mi je promaknulo da je Sun službeno izdao Javu v1.5.0, popularno zvanu "Tiger". Malo prije sam posjetio java.sun.com stranice i vidim da je izdana službena inačica. 29. rujna. Blogovi na weblogs.java.net svi bruje o tome, ali dosad ih baš i nisam posjećivao pa je ta blogovska graja ostala izvan moga vidokruga. Već prije sam instalirao RC inačicu i primjetio da je dosta agilnija od 1.4.2 blackdown inačice koju trenutno koristim. Blackdown Java je opet primjetno brža od službene Sunove Jave. Barem se tako pokazala u mojem natjeravanju Tomcata. wget je upogonjen i sada skida novog Tigra.

Izašla je i NetBeansTM IDE 4.0 BETA2 (30. rujan). Na Sunovim stranicama može se skinuti komplet u kojem su NetBeans i J2SE 1.5.0 ali ja ne volim takve gemište pa će se wget nešto kasnije posebno pozabaviti tom betom. Čuo sam lijepe riječi o NetBeansima pa ću ih provjeriti. Na njihovim stranicama možete skinuti dokument u kojem se dosta detaljno uspoređuju mogućnosti NetBeans, Eclipse, IntelliJ i JBuilder alata.

Syllable je još jedan od malih i slabo poznatih operativnih sustava. Nastao je odvajanjem od AtheOSa. AtheOS i Syllable nisu klonovi BeOSa iako ih neki takvima smatraju. Syllable ima za cilj postati pouzdan open source OS koji će biti jednostavan za korištenje, a cilja na kućne korisnike i male urede. Hvale se bootanjem kraćim od 10 sekundi, GUI je ugrađen u sam OS, kod je pod GPL-om. Još jutros se skrasio na mojem hardu ali se još nismo upoznali jer ne radi pod mojim vmware-om, a trenutno nemam slobodne particije. Zapravo radi, počne podizanje i onda stane kod detektiranja particija. Susret je odgođen do neke bolje prilike.

Danas sam iskompajlirao Mono 1.0.2. Idućih dana ću ga usporediti s Java Tigrom i konačno donijeti odluku u čemu ću raditi svoju slijedeću desktop aplikaciju. monodevelop 0.5.1 se pokazao stabilniji i bolji od 0.5 inačice, jedino mu je code completition nešto usporen, a i ruši cijeli program ukoliko se code completition pokuša potjerati na nekom objektu ili varijabli koji nisu definirani.

Što je zajedničko Javi, Pythonu i .NET/Mono platformi? Jim Hugunin, tvorac Jythona (uvod u Jython možete pročitati u prvom poglavlju knjige Jython Essentials). Jython je simbioza Pythona i Java platforme. Jim je skoro isti posao napravio i s IronPython-om koji ujedinjuje .NET/Mono platformu s omiljenom zmijom. Jim se zaposlio u Microsoftu i čini mi se da je razvoj IronPython-a malo usporen. JPKBN, pa Jim u Microsoftu vodi i svoj blog. Koliko je IronPython brz u odnosu na standardni Python pročitajte u Jimovom dokumentu s PyCON-a (travanj, 2004.).