Blog.hr

Mono Ballmer


U Ximianu (zaslužni za GNOME, Evolution, Mono; sada su pod Novellom) kažu da "mono" na španjolskom znači majmun. Hm...zašto baš majmun? Nijedno objašnjenje mi nije bilo logično sve dok večeras nisam naletio na još jedan Ballmerov (Steve Ballmer, wikipedia) biser pa mi se upalila lampica. Sigurno ste svi pogledali neku od snimki s okupljanja developera na kojima je Steve plesao svoj čuveni majmunski ples?! Ako niste ili ste zaboravili kako je to izgledalo molim da obnovite gradivo. Mono je implementacija Microsoft .NET platforme. Ballmer je Chief Executive Officer Microsoft korporacije, a ponekad se voli ponašati poput majmuna. Ili samo iskočiti iz torte na proslavi godišnjice firme. Možda u Ximianu vole Ballmera pa su mu odlučili odati počast? A možda je to samo ironični doživljaj vlastite uloge po onoj staroj "što majmun vidi to majmun radi"? :-)

Da je Ballmer oduvijek imao takav nastup svjedoči i način na koji je prodavao Windows 1.0 inačicu. Zamislite, samo 99$, a u ponudi su još i Reversi "at no extra charge". Flash, težak 1.5Mb, prikazat će vam tu reklamu u stilu trgovca koji vam po svaku cijenu želi prodati pokvareni automobil.

Ovih dana se Ballmer opet vrti oko iste cijene. Zamislio je način kako da zaustavi piratstvo u zemljama u razvoju i poveća profit kompanije. Po njemu bi cijena kompletnog računala s monitorom u tim zemljama trebala biti 100$. S obzirom na cijenu komponenti to je teško ostvarivo. Ali izgleda da Ballmer računa na to da bi nabavu tih računala subvencionirale vlade tih zemalja u nastojanju da što veći broj stanovnika dobije računalo. Microsoft bi tu uskočio sa svojom okljaštrenom inačicom Windowsa (XP Starter Edition) koju bi prodavao po 35$, naravno samo u OEM inačici. XP SE bi na tim tržištima trebao biti glavni bojovnik protiv Linuxa. Nova računala s instaliranim Linuxom povećavaju njegov tržišni udio, a oni koji ga ne žele instaliraju piratski XP Pro. To je dvostruki gubitak za Microsoft. Ako vlade spomenutih zemalja zagrizu Ballmerov mamac, povećava se MS tržišni udio, a ako neki korisnici i zamijene XP SE s piratskom XP Pro inačicom, Ballmer je ipak dobio svojih 35$. Koliko je morala u ponudi u kojoj se traže tako velike subvencije, a istovremeno se prodaje osakaćeni proizvod po punoj cijeni, zaključite sami?!