Blog.hr

(Ne)moguće stvari


Na comp.lang.python jedan je učesnik postavio pitanje zašto mu ne radi html (tj. hta) aplikacija u kojoj je u script tagu definirao language="python" i unutar toga napisao jednu jednostavnu Onload() metodu:


def Onload():
alert('hello from python')
document.all["idspan"] = 'hello from python'

Skoro svaki web developer će reći da to ne radi. I ja sam bio uvjeren u to kao i drugi učesnici na grupi sve dok jedan od njih nije potvrdio da to ipak može raditi ako je instaliran Active Python s podrškom za Active Scripting uz još poneki service pack za IE i same Windowse. Pouka informatičarima: nikad ne reci da je nešto nemoguće. "To se ne može napraviti" je česti izgovor naših informatičara, ali pri tome najčešće prikrivaju vlastito neznanje i nemogućnost da nešto naprave, a nekima je to najjednostavniji način da "odkantaju" zahtjeve korisnika. Ja nikada ne kažem ljudima da se nešto ne može napraviti, skoro sve je moguće, samo je pitanje koliko vremena i novaca će se potrošiti na to.

To me je sjetilo jednog drugog slučaja. Kolega na poslu je definirao samouvećavajući ključ (auto incremental index;-) ) na polju tipa string. Ja sam mu rekao da je to greška i da to neće raditi, ali on me demantirao i rekao da to radi. I radilo je. Alat je inteligentno uzimao prve znakove iz stringa koji su bili brojevi, pretvarao ih u cijeli broj, uvećavao za jedan i tako generirao vrijednost za slijedeći ključ pretvorivši cijeli broj opet u string.