Blog.hr

Joss Stone: Mind, Body & Soul


Aleksandar Dragaš recenziju ovog albuma u Jutarnjem listu završava riječima: "...ostaje utjeha da najveći pjevački talent današnjice do provog albuma, karijere, priznanja i slave nije došao putem Pop Idola i sličnih idiotskih reality show natječaja." Saša se prevario jer Joss je zapažena u dječjoj inačici popularne BBC talent show emisije "Star For A Night". Sva sreća da postoje takva idiotska natjecanja jer inače možda nikada ne bi čuli za Joss. Isti slučaj je i s našom Natalie Dizdar. Story Super Nova opravdala je svoje postojanje.

Već 15 godina me se neki ženski vokal nije tako dojmio kao Joss Stone. Ona ima glas i nije nikakvo čudo što je tako mlada isplivala na površinu. Nadam se da joj se neće dogoditi isto ono što se dogodilo već spomenutom vokalu od prije 15 godina. Bio sam u JNA. Zemun, Konjička škola. Za razliku od drugih kasarni gdje su pičili narodnjaci, u našoj se razglasa domogao neki dečko iz Zagreba pa smo umjesto iritantne Šemse slušali dobri, stari r'n'r. Jedan od omiljenih setova mu je bila glazba iz Kose. Na kraju tog seta bila je, meni tada nepoznata, stvar za koju sam pretpostavljao da ju pjeva neka crnkinja. I onda, prije obaveznog gledanja dnevnika, dok sam već pomalo klimao glavom začuo sam poznate taktove. Umjesto debele crnkinje ugledao sam plavušu u crvenoj, vunenoj (?) majici. Stop, Sam Brown. Bio sam osvojen.

Osim naslovne stvari prvi album bio je razočaranje. Sam se izgubila u lošim pjesmama i nisam više pratio što se s njom događa. Ona je izvanredna glazbenica, zovu je bijelom, britanskom Arethom Franklin, i zaista je šteta što nije naišla na nekoga tko bi joj napisao bolje pjesme. Bio sam znatiželjan pa sam potražio njezinu web stranicu da vidim što danas radi. Našao sam One Candle. Gle, prije neki dan je imala četrdeseti rođendan. Na stranici imate i dvije demo stvari pa možete poslušati kako Sam zvuči. Zanimljivo je da je i Natali Dizdar otpjevala Stop od Sam Brown, čak je i ponuđen .mp3 na njezinoj stranici ali radi se samo o još jednom mrtvom linku.

Joss Stone je napisala stvari za svoj drugi album. Nisam ga još odslušao u cjelosti ali ako je to, kako Saša kaže, ziheraški album, onda bi ga Joss mogla još malo podići pa da se digne iznad prosjeka. Valjda neće završiti kao Sam Brown, s hrpom beznačajnih albuma i nastupajući kao prateći vokal nekim instant zvijezdicama.