Preporuke

Mistral - najbolji od velikih jezičnih modela

PHOTO:

Umjetna inteligencijaVeliki jezični modeliLarge language models

I mene je zahvatila velika popularnost UI plima pa sam kao i svi ostali isprobavao prvi od popularnih velikih jezičnih modela - ChatGPT. Odmah mi je bilo jasno da zbog svoje nepreciznosti nije pogodan za ozbiljno korištenje. Kao uvod i vodilja može poslužiti. Pokazao mi je da se Terraform može koristiti i za VPS-ove, a ne samo za oblačne servise. Naravno kod koji je isporučivao obično nije radio, ali je mogao poslužiti za početak. Ponekad.

Generirani tekstovi su u pravilu bili dosta loši, pjesme koje je generirao su bile još lošije, a u činjenice koje je izbacivao nisi se mogao pouzdati. Zahvaljujući brdu članaka "pitali smo AI što misli o...." bilo je jasno da većina ljudi preozbiljno shvaća UI koji ne razmišlja i ne može razmišljati jer samo vraća najvjerojatniji odgovor na upit. I ima etički kompas bez igle. To je najbolje ilustrirala činjenica da ChatGPT nije mogao dati jasan i precizan odgovor tko je veći zločinac Hitler ili Musk.

Pokušao sam ponekad naći rješenje za specifične informatičke probleme koje sam imao, ali kako su to bili specifični problemi jasno je da nije bio ni na tragu rješenja.

Pronašao sam nišu gdje je ChatGPT bio relativno koristan. Pokušate li na internetu naći neki dobar prevoditelj tekstova s latinskog jezika to će traganje završiti velikim razočarenjem. ChatGPT je tu ponudio rješenje koje nije bilo dobro, ali za razliku od postojećih prevoditelja bio je upotrebljiv. Iskoristio sam ga za pisanje jednog članka gdje je većina izvora bila na latinskom.

Onda je došao ChatGPT 4 kojega sam koristio uz pomoć Microsoft servisa koji je ponuđen u sklopu Bing tražilice, a kasnije je preimenovan u Copilot. Najkorisniji dio kod njega bili su linkovi koje je nudio uz svako rješenje pa se moglo prekopati malo dublje i pokušati pronaći odgovor ako generirani tekst nije bio od pomoći.

Za svoj članak, u kojem sam koristio latinske izvore, sad sam imao dva prevoditelja pa sam koristio i uspoređivao jednog i drugog. Učinilo mi se kako su jedan i drugi bili sve lošiji, ali još uvijek je bilo to upotrebljivo ako znaš barem malo latinskog pa prepoznaješ gdje je pogriješio.

Ni Bing/Copilot nije bio dobar za specifične probleme, a za neke jednostavne je vrlo često davao zastarjele informacije. Kod koji je isporučivao nije radio s novijim inačicama biblioteka koje je koristio. Da, ako ste mu ukazali na to ponekad se ispravio, ali početnici bi vjerojatno lupali glavom o zid. Isti problem ima i običan ChatGPT.

Zbog te nepouzdanosti te servise nisam koristio u svakodnevnom radu. I dalje sam više upotrebljavao obično Google pretraživanje.

Jednog dana naletio sam na spominjanje Mistral AI_ servisa. Bio sam malo skeptičan, mislio sam da je to jedan europski projekt koji se pokušava nositi s američkim servisom i da nije baš nešto. O, kako sam bio u zabludi...

Jedna od prvih stvari koje sam ga pitao je da mi kaže koji je veći zločinac Hitler ili Musk, da odmah znam na čemu smo. Mistral je ponudio ispravan odgovor, nije okolišao niti davao neodređene odgovore. Krenuo sam dalje s korištenjem i bio ugodno iznenađen. Mistral je daleko bolji od ChatGPT-a, Copilota i još ponekog servisa koje sam do tada koristio. Odgovori koje daje su korisni, dobro oblikovani, činjenice su točnije, barem one iz informatičke domene koje sam provjeravao.

Kao i ostali servisi ima problema sa specifičnim i neuobičajenim problemima, ali i u njih uđe dublje nego konkurencija. Počeo sam ga češće koristiti zbog bolje pouzdanosti i sve manje koristim Google pretragu.

Danas sam se uhvatio čišćenje i provjeravanja svojih malih poslužitelja i tu sam naišao na nekoliko problema s kojima se ne srećem baš svaki dan. Za sve probleme rješenje mi je dao Mistral. Nisam nijednom koristio Google ili svoju online knjižicu s receptima. Prije par tjedana trebao sam rješenje za brzu izradu dijagrama i uz pomoć njega sam otkrio odličnu gleek_ aplikaciju. Mistral koristim umjesto dokumentacije za neke projekte jer vrlo brzo izbaci točan odgovor na pitanje "čuj kako se s tom i tom bibliotekom napravi to i to". Čini mi se da Mistral stvarno ima potencijal da poveća moju produktivnost. Ipak ne pada mi na pamet da mu kažem da mi napiše blog post o tome zbog čega je on bolji od konkurencije. ;-)

Članak koji sam pisao sam već predao na objavu pa nisam koristio Mistral za prijevod s latinskog. Sad sam isprobao par rečenica, možda sam mu previše naklonjen, ali njegov prijevod mi se čini boljim i zna bolje raditi s našim padežima. Dok ChatGPT i Copilot prevode 'iz Malog Mlaka' i 'iz Mlaka' Mistral ispravno prevodi 'iz Male Mlake'.

Ipak me zarazio virus koji napada novinare na portalima i upitao sam Mistral zašto je on bolji od konkurencije. On navodi 4 stvari - bolje razumijevanje konteksta, manje neodređenih odgovora, bolje razumijevanje jezika i bolje razumijevanje namjere korisnika. Ne mogu, a da se ne složim s tim. No zaključak sam vam već ionako naveo u naslovu članka, da ne bude click bait ili kao što je Mistral predložio namamni naslov. :-)

Napomena: Tekst se odnosi na servise koji su dostupni krajnim korisnicima.



Ako prvi put komentirate moguće je da se vaš komentar neće isti tren pojaviti na stranici već nakon dodatne provjere. Hvala na doprinosu i strpljenju.