Preporuke

Kako ne ispasti glup u pametnom svijetu?

PHOTO:

Umjetna inteligencijaKnjiga

Razumijem da ljudi, kojima nije jasno kako umjetna inteligencija radi, imaju pogrešne predodžbe o njezinim mogućnostima, ali malo me zbunjuju IT-evci koji sasvim ozbiljno govore i pišu o tome kako umjetna inteligencija razmišlja i na toj pretpostavci dalje diskutiraju.

Ljubitelji samovozećih vozila napuhavaju taj mit pa slušamo priče o moralnoj dilemi vozila koje mora odlučiti hoće li skrenuti i usmrtiti vozača kako bi izbjeglo cijeli razred male djece koja su se iznenada našla nasred ceste.

Ono što danas postoji kao umjetna inteligencija (AI) samo je jako brzi način za donošenje odluka na osnovi podataka ili klasificiranje ulaznih podataka. Čovjek ima mentalni koncept autobusa i ako je vidio samo nekoliko autobusa uspješno će dalje prepoznavati različite vrste novih autobusa koje u životu nije vidio. AI analizira slike i na temelju postojećih obrazaca klasificira nakupinu točkica kao autobus. U praksi to znači da će ponekad nešto što nema veze s autobusom označiti kao autobus samo zato što se obrasci poklapaju. AI ne razumije svijet, nema koncept stvari i ne razmišlja.

Jedan citat koji pripisuju Stephenu Hawkingu, iako on nije njegov autor, govori da je inteligencija sposobnost prilagođavanja promjeni. I na tom testu AI pada jer te sposobnosti nema. AI pobjeđuje čovjeka u šahu gdje postoji ograničen broj nepromjenljivih pravila, ali u svijetu gdje su moguća iznenađenja AI nema šanse. I zato će prve generacije samovozećih vozila vjerojatno voziti u stabilnom okruženju u kojem će vjerojatnost za nepredviđeni događaj biti što više smanjena. Takva vozila će prometovati na posebno prilagođenim i označenim prometnicima, a nije isključeno da se na njima zabrani pristup pješacima.

AGI (Artificial general intelligence) bi trebala omogućiti razumijevanje svijeta i učenje na način na koji čovjek uči. Ali danas nema takvih rješenja, a neki optimisti predviđaju da bi se mogla pojaviti oko 2060. godine. Do tada smo osuđeni na glupi AI.

Temom umjetne inteligencije i pametnog svijeta bavi se knjiga How to Stay Smart in a Smart World: Why Human Intelligence Still Beats Algorithms čiji je autor Gerd Gigerenzer. Nisam pročitao cijelu knjigu, malo sam je prolistao i pročitao neke dijelove, ali i to je bilo dovoljno za zaključak da zaključuje preporuku jer na jasan način objašnjava ulogu i način na koji umjetna inteligencija radi u ovom našem pametnom svijetu. Osobito je preporučujem novinarima i svima onima koji pišu o umjetnoj inteligenciji kako ne bi svojim pisanjem dovodili svoje čitatelje u zabludu.



Ako prvi put komentirate moguće je da se vaš komentar neće isti tren pojaviti na stranici već nakon dodatne provjere. Hvala na doprinosu i strpljenju.