Linux

Najbolji alat za kompresiju za Linux


linuxSažimanje

Kod odabira alata koje koristimo često je glavni kriterij određen sindromom lonca. Odabiremo nešto što svi koriste ili nešto što se koristilo dosad pa nema razloga za promjenu ili neki sličan razlog.

Donedavno sam za sažimanje podataka (uglavnom sigurnosne kopije podataka, dump baze podataka) koristio xz. Zašto? Zato što mi je netko od kolega u nekom trenutku rekao kako ga oni koriste te kako ima najbolji postotak sažimanja. Usporedivši ga s alatima koje sam prije koristio vidio sam da je razlika u veličini sažete datoteke dovoljno velika da pređem na taj novi alat. Jedino što je bio dosta sporiji, ali kako se ta sažimanja ionako vrte po noći činilo mi se da je to dobra cijena za platiti manju arhivu.

Ali xz je stvarno spor. Ubitačno spor. U rijetkim slučajevima kad bi trebao uživo nešto sažimati onda sam bio spreman na čekanje.

Nedavno sam naišao na članak What Is the Best Compression Tool in Linux?. Ako vam se ne klika mogu prenijeti rezultate - 7zip je po toj stranici najbolji po omjeru sažimanja, a zstd po brzini. Kako je 7zip po brzini više u xz kategoriji od sada je moj izbor zstd. On je kod najveće kompresije dosta spor, ali koristim ga s default postavkama, a razlika u veličini datoteke mi nije faktor koji utječe na odluku.

Danas sam trebao sažeti i prebaciti lokalno jedan dump baze. zstd je napravio arhivu, prebacio sam je lokalno, raspakirao, dump ubacio u bazu. Nakon toga sam na poslužitelju pokrenuo sažimanje iste datoteke sa zx-om. I počeo sam pisati ovaj blog post.

Završio sam post, a xz još uvijek sažima datoteku. Kad se primijeni ona stara da je vrijeme novac onda xz tu gubi s prevelikom razlikom. Konačno je i xz završio sa svojim sažimanjem, njegova je dosta manja, ali vrijeme koje bi uštedio u prijenosu datoteke već sam nekoliko puta izgubio čekajući.

Lijepo smo se družili xz, ali eto, promijenio sam lonac pa sam uzeo drugi recept... ;-)



Ako prvi put komentirate moguće je da se vaš komentar neće isti tren pojaviti na stranici već nakon dodatne provjere. Hvala na doprinosu i strpljenju.