Bugs and fails

Kako pronaći izgubljeni mobitel?

PHOTO:

Android OSBicikliranjeGPS

Jučer sam se vozio na biciklu i to krajevima gdje još nisam prolazio. Planirao sam jedan smjer, ali onda sam vidio da bi to potrajalo malo duže pa sam odlučio krenuti prečicom. Kao i uvijek pokazalo se da je prečica duži put. Dosta tih aplikacija, koje koriste biciklisti, vrlo često predlažu puteve kojima su nekad prolazili njihovi korisnici, ali podaci u njihovim bazama su nekad toliko stari da su u međuvremenu putevi zarasli, mostovi su srušeni.

Tako je bilo i jučer, prečica je započela asfaltom, pa dalje dobrim makadamom da bi završila šumskim putem s velikim kolotečinama koje su napravili veliki traktori. Nekoliko puta sam na mobitelu provjeravao da li sam na pravom putu i na posljednjoj uzbrdici sam vratio mobitel u jaknu ali zaboravio sam zatvoriti džep i mobitel je ispao na meko tlo i uopće nisam primijetio.

Nakon toga put je išao samo nizbrdo pa sam uživao u spustu. Kada sam, nakon nekoliko kilometara, želio poslati poruku s mobitela shvatio sam da je izgubljen. Nisam imao vremena, a i nije mi se dalo ponovno uspinjati pa sam odlučio da ću kasnije preko Googleovog servisa Find Your Phone vidjeti gdje je mobitel i vratiti se po njega autom.

Googleov servis nije uspio locirati mobitel. Znao sam da je putem uvijek bilo signala i da je baterija bila skoro puna pa su mi neki crni scenariji prolazili mislima - ili ga je netko našao i isključio ili mi je prilikom spusta ispao negdje i razbio se. Nisam želio zvati na mobitel od doma u slučaju da se oglasi negdje, a u blizini prolazi neka nedobronamjerna duša.

Kako sam znao gdje sam ga zadnji put koristio uputio sam se na to mjesto. Sada je već bilo malo sigurnije nazvati mobitel, čulo se da zvoni što je značilo je da ispravan i nakon par minuta pronašao sam ga kako veselo zvoni na sredini blatnjavog puta.

Zašto ga onda Google servis nije locirao?

U trenutku kad sam ga izgubio bila je aktivna Komoot aplikacija i "držala" je GPS zauzetim i zbog toga mobitel nije mogao javiti svoju poziciju. Za očekivati bi bilo da taj servis za lociranje ima veći prioritet jer ovako i nema previše smisla. Veća je vjerojatnost da ćete izgubiti mobitel dok se negdje vozite, pješačite i trčite i pri tome imate uključenu neku aplikaciju za praćenje.

Doma sam kasnije provjerio taj slučaj. Uspio sam locirati mobitel dok nije bila uključena Komoot aplikacija, ali kad bi je uključio lociranje nije bilo moguće.

Problem koji se povezan s ovim pravom na GPS su već iskusili korisnici Strava aplikacije koja je odjednom prestala bilježiti poziciju. Već prije sam otkrio zašto se to događa kad sam prilikom jedne vožnje, dok sam koristio Stravu, odlučio provjeriti nešto na Google karti. Da se radi samo o jednoj aplikaciji mogli bi optužiti njezine developere, ali kako se to događa skoro na svim aplikacijama, a i na Google servisu, izgleda da je problem u Android location API-ju.

Pouka ove priče je da naročito dobro pazite na mobitel dok koristite aplikacije koje koriste GPS jer ga nećete moći locirati ako ga izgubite.

Savjet za bicikliste koji se dosta često voze je da zaborave na aplikacije na mobitelu (koje ionako često žderu bateriju) i da nabave neko GPS biciklističko računalo. Pouzdanije je, točnije locira nego mobiteli, a i baterija mu duže traje. Naravno nisu ni oni bez mana i problema, ali to je već tema za neki drugi post.



Ako prvi put komentirate moguće je da se vaš komentar neće isti tren pojaviti na stranici već nakon dodatne provjere. Hvala na doprinosu i strpljenju.