Igre

Faeria - zanimljiv spoj kartaške igre i strategije

PHOTO:

FaeriaIgra

Nekako mi je žao trošiti vrijeme na igranje kad ima toliko korisnijih stvari za raditi, ali probudi se u meni stari igrački duh koji zatraži svoju zadovoljštinu. Nekoliko igara vikendom navečer protiv drugih igrača jer to je još uvijek zanimljivije nego igra protiv raznih algoritama. FPS-ovi i RTS-ovi su mi više frustrirajući nego zabavni jer vas pravi stalni igrači dotuku dok se još niste ni snašli. Nema tu kruha za vikend igrače, a i ja više volim sporije razmišljati. Kartaške igre su mi izgledale prikladnije, a kako već imam iskustva s Magic: The Gatheringom pomislio sam da bi to moglo biti rješenje. Ali ni Magic nije igra za vikend igrače, potrebno je vremena da se složi pravi deck. Hearthstone? Ne.

I onda sam, tražeći nešto besplatno/jeftino što radi pod Linuxom, otkrio pravi biser. Faeria - kombinacija strategije i kartaške igre. U odnosu na ostale igre tog tipa vizualno je dotjerana do savršenstva, odličan UX, ne mogu za nešto reći da smeta igrivosti. Najveći problem kod kartaških igara je napraviti prikaz decka i stola za igranje tako da je sve pregledno i vidljivo. U Faeriji se nećete mučiti da pročitate što piše na karti i neće vas iritirati ukošeni prikaz karata. Slaganje decka je odlično riješeno. Dizajneri drugih igara trebali bi za domaću zadaću proučiti Faeriu.

Za upoznavanje s igrom najbolje je početi s misijama i igrom protiv računala. Početnicima će te prve misije biti dovoljno zahtjevne, ali kasnije kad se bolje upoznate s igrom onda će vam te igre biti prelake jer algoritam često ne prepoznaje otkud mu prijeti opasnost. Osim misija za početak su zanimljive i slagalice (puzzle) koje najviše podsjećaju problemski šah i vrlo brzo postaju dosta zahtjevne.

Nakon što mislite da ste savladali igru možete početi igrati protiv drugih igrača. U besplatnoj inačici nisu vam dostupne sve karte i potrebno je kupovati pakete, ali i s osnovnim kartama možete napraviti deck s kojim ćete i drugim igračima biti zahtjevan protivnik. Postoje dva načina za igru protiv drugih igrača - Battle i Pandora. Za početak preporučujem Pandoru jer je odlična za upoznavanje s kartama - u tom modu igre dostupne su vam sve karte bez obzira na to što niste kupili dodatne pakete. Pandora započinje sa slaganjem decka - nude vam se tri karte, vi birate jednu i tako dok ne složite deck. S tim deckom možete igrati dok ne izgubite 2 puta ili do maksimalnog broja od 6 pobjeda. Pandora se razlikuje od obične igre po tome da imate tri posebne karte koje možete odigrati kad se nakon izvlačenja karte otvori 5 shardova. Pandora je korisna i za nove igrače jer u igri protiv računala mogu osvojiti kutije s novim kartama.

Nakon što zaradite dovoljno karata da neki pristojan deck možete krenuti i u Battle mod protiv drugih igrača. Budući da za taj mod postoji rangiranje igrača najprije se budete borili protiv igrača koji su negdje oko vašeg ranga, a kako budete napredovali na ljestvici igrači će biti sve teži i teži. Jednom mjesečno ljestvica se resetira ali nećete potpuno izgubiti mjesto već vas vraća na granične vrijednosti (npr. ako ste dosegnuli nivo 11 vraća vas na 15, ako ste na nivou 8 vraća vas na 10 - manje je bolje).

Igra protiv drugih igrača u Pandori je više eksperimentalna i nepredvidljiva dok u Battle načinu više do izražaja dolazi izbor karata u decku i strategija. Većina igrača teži tome da igra s jakim deckom s jakim kartama ili imaju strategiju prilagođenu kartama i ako im se ne otvore kako treba onda se vrlo brzo predaju. Već po boji zemalja i po tome da li troše manu ili ju sakupljaju možete pogoditi nečiju taktiku i prilagoditi igru. Ja imam i jedan jako slabi ‘bezbojni’ deck koji mi omogućava vrlo brzo slaganje zemalja i otvaranje karata pa najviše volim kad pobijedim taktičara s jakim kartama koji se ne stigne posložiti. Komunikacija između igrača se svodi na 5 predefiniranih poruka pa nema mogućnosti svađanja s protivnicima - i zapravo je dobro da ne postoji neki chat jer bi bilo svašta. Battle možete igrati i protiv računala i u casual modu protiv drugih igrača. Te igre ne utječu na položaj na ljestvici.

Ovako se sve svodi samo na igru iako neki igrači svojim ponašanjem znaju iznervirati. Ima nekih koji čekaju da im potpuno istekne vrijeme nakon što odigraju potez nadajući se da će tim čekanjem iznervirati drugu stranu. Drugi neomiljeni tip igrača su mi oni koji na kraju, kad samo treba zadati završni potez, odigravaju sve moguće poteze prije tog završnog. Ja ne volim da se protivnik muči pa ga sredim na najbrži način. U svakom trenutku se možete predati pa ne morate igrati do kraja ako vidite da je igra izgubljena. S istim igračem možete odigrati samo dvije uzastopne igre.

Igra se dosta sporo mijenja, neće vam se dogoditi da ne igrate par mjeseci pa da se sve promijeni i da vas netko pobijedi s vama potpuno nepoznatim kartama. A opet bez obzira na te spore promjene igra je i dalje zanimljiva. Barem ako ste povremeni vikend igrač. Oni ozbiljniji igrači igraju i turnire, analiziraju i rade fine tuning deckova, ali ja se držim podalje od te kategorije. Ja samo uživam kad ponekad pobijedim nekog takvog.

Članci i upute na službenoj stranici su malo ustajale, ali zbog spore mijene ipak mogu pomoći onima koji žele napraviti prve korake. Za početak preporučujem Faeria Academy.

Igra je raspoloživa na sve tri glavne računalne platforme (Linux, MacOS, Windows), vidim da ima i igrača s konzola (PS), vrlo je igriva i na Android tabletima.



Ako prvi put komentirate moguće je da se vaš komentar neće isti tren pojaviti na stranici već nakon dodatne provjere. Hvala na doprinosu i strpljenju.