Linux

Microsoft voli Linux?

PHOTO:

microsoftlinuxMicrosoft SQL Server

Microsoft je objavio SQL Server vNext CTP1 za Linux. Onako izdaleka, preko medija, čini se da Microsoft stvarno voli Linux, otvoreni kod i sve ono za što je nekada tvrdio da je rak koji zarazi sve što dotakne. Microsoft koji je stvorio strategiju Embrace, extend and extinguish???

Microsoft je kompanija koja odgovara svojim dioničarima koji očekuju da ta kompanija zarađuje novce. Nema tu previše mjesta za emocije. Samo posao. Microsoftovo otvaranje i polako širenje na druge platforme (ovih dana najavljen je i Visual Studio for Mac) je poslovna nužnost, zadovoljavanje stalne potrebe za rastom i širenjem. To što se radi o Linuxu, otvorenom kodu ili nekoj sličnoj napasti manje je važno. Sve dok iz tog smjera miriše novac. Naravno da SQL Server za Linux ne znači potpuni zaokret u strategiji, ali Microsoft si ne može dopustiti da nešto propusti ili da negdje zakasni. Debakl s mobilnom platformom ih je nečemu naučio.

Tipkovnice portalskih kolumnista su se užarile. Piše se sve i svašta, ne znam što čeka onaj s tekstom 12 stvari koje SQL Server može naučiti iz Game of Thrones? A i onaj Što je Microsoft naučio iz filma Troll? izgleda da ima kreativnu krizu.

No tu je 8 no-bull reasons why SQL Server on Linux is huge for Microsoft. Djelomično bi se složio s 3. točkom (This is a slap at Oracle), samo što to nije šamar već Microsoft želi napasti Oracle. Ima logike, stari dinosaur se usporio, stasala je nova generacija upravitelja po tvrtkama koji nemaju strahopoštovanje prema Oracleu i koji će ga bez problema zamijeniti nešto jeftinijim, ali još uvijek enterprise grade SQL Serverom.

Točka 4. je već na tragu gluposti. SQL Server nije ni na tragu opasnosti za MySQL/MariaDB i PostgreSQL. Ekosustav aplikacija koje se služe tim bazama nema potrebu za prelaskom na SQL Server. Razmišljanje i način rada većine tih developera poprilično je različit od onoga što propisuje Microsoft i načina na koji se radi sa SQL Serverom. Ono što nedostaje su i nativni klijenti za pristup bazi. Microsoft u svojim primjerima za Python navodi ODBC. Nisam siguran da developeri umiru od želje da ga koriste.

O ostalim trla baba tipke točkama iz navedenog članka ne vrijedi ni raspravljati.

Kuda ide Microsoft? Postoji li opasnost da se dogodi ono što je izjavio jedan korisnik Reddita da će Microsoft prijeći na Linux kernel, koristiti Wine za kompatibilnost i podršku starih aplikacija te da će Windowsi postati desktop environment (kao što su GNOME, KDE, Unity) za Linux? Nikad ne recite nikad. Ako padne udio prihoda od Windowsa i njihovo održavanje postane preskupo to je jedna od mogućnosti. I onda će ljubav biti još jača. Ljubav koja se mjeri u malim, zelenim komadima papira...



Ako prvi put komentirate moguće je da se vaš komentar neće isti tren pojaviti na stranici već nakon dodatne provjere. Hvala na doprinosu i strpljenju.