Ima li Ubuntu for phones ikakve šanse?

qtubuntuubuntu for phones

Kad sam vidio najavu na ubuntu.com stranici prvo što sam pomislio je da će glavna tema biti Ubuntu for Android jer on je realno ostvariv u Canonical okvirima (jasno od prve inačice i ne bi očekivali da radi baš kako treba, ali...). Ali Mark i ekipa zagrizli su u veći kolač odlučili se za Ubuntu for phones. Nisu išli od nule već su preuzeli ono što se preuzeti može a to su Android kernel i driveri, najkritičniji dio. Dalvik su zanemarili i odlučili da umjesto virtualne mašine koriste nativne aplikacije. Nisu zanemarili niti HTML5 i mogućnost pokretanja web aplikacija.


Kako će se razvijati aplikacije za Ubuntu for phones možete vidjeti i probati već i danas, Go mobile stranica ima kratki uvod u razvoj uz pomoć Ubuntu QML toolkita koji se bazira na Qt okruženju.


Canonical kombinira postojeće open source tehnologije, a sve misli zamotati u svoj UI (koji bi trebao biti skalabilan ovisno o veličini i tipu zaslona) i na to dodati svoje servise (Ubuntu One).


Ubuntu for phones bi mogao imati šanse kad bi Canonical što prije otvorio platformu i omogućio developerima da na postojeće uređaje instaliraju njihov OS ta da se s njime mogu početi igrati. Ako je vjerovati filteru na GSMArena stranici trenutno postoji 219 uređaja, raspoloživih na tržištu, koji zadovoljavaju kriterije za entry level Ubuntu smartphone. I to bi trebao napraviti što prije. Ako će Canonical taktizirati, čekati s predstavljanjem dok ne bude imao prvi pravi uređaj, stvari na tržištu bi se mogle promijeniti. Uz cijelu paletu postojećih platformi Samsung gura još i Tizen, RIM bi s BlackBerry 10 platformom mogao biti veliko iznenađenje jer već sad spominju ugovore s 50-ak operatera koji su već navikli na dobru suradnju s njima. Dok se pojavi novi uređaj iduće godine Ubuntu bi mogao pripremati ulet na stražnja vrata rabljenih uređaja čiji su korisnici razočarani jer u pravilu nemaju nadogradnje na novi Android. Korisnička iskustva i povratne informacije bi im pomogle da premijera bude što bolja. Pozitivna iskustva korisnika mogla bi natjerati i proizvođače da prije prihvate novi OS.


Canonical nema novaca niti mašineriju velikih igrača. Microsoft je utukao silne novce u promociju svoje mobilne platforme i nisam siguran da su baš zadovoljni postignutim. Canonicalova jedina i najveća šansa su korisnici. Samo nekako u zadnje vrijeme ne pokazuju da znaju sa zajednicom.


P.S. Ne znam na kojim komponentama Androida Microsoft uspijeva unovčiti svoje patente, ali ako bi se eliminacijom Dalvika i postojećeg UI-a mogao suziti taj manevarski prostor onda bi proizvođačima mogao biti puno zanimljiviji.