WebCamp Zagreb - konferencija visokog ritma

WebCamp Zagrebkonferencije

WebCamp Zagreb 2012 je bila jednodnevna konferencija web developera koju su zajednički organizirale korisničke grupe čiji članovi bi nekada, u drugim prilikama, vodili svete ratove pokušavajući dokazati da je njihova tehnologija bolja. Web se unatrag par godina pokazuje kao vezivno tkivo, kao zajednički problem kojeg treba riješiti, a rješenja se često ne ograničavaju samo na jednu tehnologiju već se kombinira više rješenja u pokušaju da se problem riješi na najbolji način.


Od najave konferencije do puštanja karata u prodaju prošlo je vrlo malo vremena, a prva runda ulaznica je planula za 7 sati. Konačni broj sudionika je došao do broja 240. Program se odvijao u dvije dvorane i često se bilo vrlo teško odlučiti kuda krenuti.


Prva stvar koju bih želio istaknuti je trajanje predavanja. 25 minuta je odlično pogođeno vrijeme, ni prekratko, ni predugo, a predavači su bili primorani da se usredotoče na ono najvažnije. Organizatori su se domislili odlične funkcije: čuvara predavača. Dotični nije imao ulogu da čuva predavača od razuzdane gomile već je pazio i upozoravao da predavač ne prekorači termin. To je odlično funkcioniralo pa je i zadnje predavanje počelo točno na vrijeme. Često se na konferencijama drže onog klasičnog školskog sata od 45 minuta, ali na njima je i disperzija pažnje veća jer malo koji predavač može držati visoki ritam cijelo to vrijeme. Preporučio bih organizatorima da se i idući put odluče na isti vremenski raspored jer ovo je savršeno funkcioniralo. Ovo je valjda prva konferencija na kojoj nisam markirao nijedan termin. Dinamično, informativno, bez praznog hoda.


Predavači su bili odlični. Najbolja predavanja su bila ona gdje su se iznosili konkretni primjeri, iskustva i preporuke. Tako bi trebalo nastaviti i ubuduće. Ljude ne zanimaju predavanje gdje se iznose neke osnovne informacije koje je moguće doznati posjetom jednoj web stranici. Ljude zanimaju konkretna iskustva, priče "eto mi to tako radimo". Na kraju krajeva zbog takvih stvari ljudi i dolaze na konferencije. Samo što negdje drugdje to možda doznaju u direktnom kontaktu, negdje na hodniku, a ovdje smo to imali prilike čuti direktno na predavanju.


Kad se spremate na neko developersko predavanje prva stvar koju očekujete vidjeti je kod. WebCamp je imao nekoliko odličnih predavanja u kojima je kod bio u drugom planu, a više se govorilo kako razviti neki proizvod, komunicirati s ljudima (Maratz i Merlin), kako organizirati rad tima (Luka i Tomislav) ili na koji način organizirati distribuirani sustav (Goran). Odličan je bio i Saša s Erlangom u praksi i nije mi žao što me je punjenje mobitela spriječilo u namjeri da markiram predavanje.


Goran Peretin je svojim nastupom pokazao i kako može bez problema nastaviti s karijerom IT stand-up komičara jednog dana kad prestane pisati dobar kod. :-)


Neka vam bude žao ako niste bili. Ja s nestrpljenjem čekam snimke predavanja da vidim one koje sam morao propustiti. Organizatori su odlično odradili svoj posao pa ne sumnjam da ćemo vrlo brzo biti u prilici to pogledati.



Komentari

26. studenoga 2012. 07:54

Stjepane, hvala na pohvalama :)