Kuda ide izgubljeni otvoreni kod?

aplikacijeopen source

Ukoliko koristite open source aplikacije ili biblioteke sigurno vam se dogodilo da, iz različitih razloga, više ne možete doći do njihovog izvornog koda. Obično se to događa s projektima koji se ne razvijaju baš aktivno, ali ponekad se i aktivnim projektima zna dogoditi da ne produže domenu ili nešto slično pa vam nisu dostupni baš kad su vam potrebni.


Prvo što možete napraviti u takvim slučajevima je da posjetite github i potražite željeni projekt. Nije nužno da projekt koristi github kao svoje skladište za kod, skoro svaki projekt koji nešto vrijedi ima svoj neslužbeni odraz na githubu. Kad su nedavno PyAMF stranice bile nedostupne par dana pomogao mi je njegov github repozitorij.


Neki projekti koji su malo zastali u razvoju zbog toga što njihovi glavni razvijači nemaju vremena za njih račvaju se na githubu. WYMEditor, koji se nedavno ipak počeo intenzivnije razvijati, ima nekoliko račvi, neke od njih dodaju nove funkcionalnosti, neke ispravljaju greške.


MochaUI je odlična JavaScript biblioteka za izradu sučelja. Autor nema više vremena za nju. github otkriva da postoji jedno račvanje koje je jučer osvježeno.


Ako imate potrebu da izmijenite nešto na nekom postojećem projektu ali ne možete čekati da tu promjenu provedete službenim putevima ili se ona ne uklapa u originalni razvojni plan? I još vam to treba za jučer?! Jednostavno račvajte originalni projekt, napravite promjenu i objavite ju na svojem github repozitoriju.


Sila je jaka na githubu, iskoristite to... :-)



Komentari

25. lipnja 2010. 18:58

Otkad sad taj izraz 'račvanje'?!? To bi bilo nešto kao grananje? Ili nešto drugo (iako mi se čini da nešto drugo nebi imalo smisla)?

25. lipnja 2010. 19:55

Eto tako, malo mi je bez veze kad moram koristiti engleske izraze u hrvatskom tekstu pa onda gledam što bih od hrvatskih izraza mogao upotrijebiti. :-)

Tako je u ovom tekstu umjesto mirror - odraz, a umjesto forkanje - račvanje.

26. lipnja 2010. 07:54

Jesi li siguran da je onda račva (fork) ispravan izraz, nekako mi se čini da bi ovdje grana (branch) bila ispravnija? :-)

26. lipnja 2010. 11:08

U git (i github) terminologiji govori se o forkanju projekata, a projekt unutar sebe se može granati.

26. lipnja 2010. 13:16

http://danas.net.hr/hrvatska/page/2010/06/26/0054006.html

ko je napravil dotično smeće ?

26. lipnja 2010. 20:03

@Deda: king-ict tj. tim kojeg su oni angažirali. Nemam previše podataka o tome, ali obrazac mi je poznat: podobna firma odradi milijunski posao na fuš način i zapravo isporuči nešto što nije vrijedno 5% naplaćene vrijednosti.

27. lipnja 2010. 06:18

@vuk: grozota kaj mi je sve gugl izbacil o dotičnoj firmi...

27. lipnja 2010. 17:01

Iako sam i ja općenito za čim više upotrebe hrvatskog vrlo često nema primjerenih riječi i beskorisno je to forsirati ako nejde (doslovni prijevodi znaju ispasti van konteksta i totalno zbuniti kao što se vidi iz priloženog), a dobro je u tekstu onda barem onda pri prvom spominjanju objasniti na što se misli - račva (fork), odraz (mirror). razvijači - developers? Zašto onda ne razvojni programeri, ovako više zvuči kao kemikalija za fotografije... BTW, repozitorij - skladište softvera, zašto to nije prevedeno?

Enivej, da se držimo teme - da li u tekstu predloženi javni fork (račva) ima uopće smisla ako je napravljena za potrebe jednog projekta koji ne može čekati? Razvoj glavnog projekta ide dalje, promjene ostaju u forku i na kraju ih nitko ne koristi jer ostaju u forku neke prastare verzije...

27. lipnja 2010. 17:57

@darkmars: vidio sam za repozitorij, ali nije mi se više dalo ispravljati.

Glede račvanja projekta: git ima jednu zgodnu stvar koja se zove cherry-pick i omogućuje da uzmeš jedan ili više commitova i da ih uključiš u neki drugi branch. Tako da se prastare promjene mogu iskoristiti bez obzira što je razvoj glavne grane otišao nekim drugim putem (jasno ako su se stvari u kodu drastično promijenile to nije moguće).