Tko je objavio registar branitelja?

(ne)sigurnost.hr web

Prvo jutro po objavi postojanja registra branitelja najzanimljivija mi je bila izjava Darinka Kosora na Radiju 101 koju je kasnije ponovio i za ostale medije.


No, mislim da će ova nezakonita objava dovesti do toga da se konačno prekine ova politička rasprava oko toga treba li ga Vlada objaviti ili ne. Nakon ove objave Registar više nije tajan jer se može provjeriti tko je u njemu, a tko ne. Stoga sam uvjeren da će, dugoročno gledano, ova objava olakšati političku situaciju u zemlji. Za mjesec dana vjerojatno više nitko neće spominjati objavu Registra.

Kome u ovom slučaju odgovara olakšavanje političke situacije u zemlji? Onima koji su na vlasti. Kome odgovara da se objava Registra marginalizira? Vladajućima koji su protiv njegove objave. Kome odgovara ova halabuka koja se podigla oko objave? Vladajućima, jer javnost uopće ne percipira ostala događanja. Da li ste čuli da je bio prosvjed radnika 3. maja?


Registar je javnosti dostupan u vrlo ograničenom obimu na jeftinom hostingu od 6$ koji ne može izdržati veliku navalu. Pretraživanje je ograničeno captcha kontrolom (kako bi se spriječilo rudarenje podataka), a izloženi podaci su najosnovniji i ne omogućavaju točnu identifikaciju osoba. To ne nalikuje na ogorčenog branitelja koji želi istjerati pravicu ili na nekog velikog heroja. To više nalikuje na promišljenu akciju gdje je narodu bačena kost da ju glođe pa da se neke stvari proguraju pokraj njega ili da se odgodi njegova reakcija.


Markov Google Analytics kod je tu bio očito ubačen sa svrhom zavaravanja traga i podizanje prašine koja bi trebala prikriti pravog krivca. Index piše da je u dogovoru s hosting providerom organizirana akcija koja je uspjela prikupiti sredstva za jedan mjesec posebnog poslužitelja. Stranica je u ovom trenutku opet dostupna, pretraživanje malo radi, a malo ne, ali Markovog GA koda više nema u generiranom kodu stranice.

Koliko dugo će autori te stranice uživati u velikodušnosti donatora i kada će odlučiti da je rok trajanja stranici istekao? Da li je već spremna objava službenog registra, a ovo je bio samo test kako će javnost reagirati na njega? Ili će ova objava biti alibi za neobjavljivanje pravog registra?

Jadranka Kosor je ili vrlo dobro glumila ili je stvarno bila iznenađena objavom. Lako je moguće da je objava išla mimo njezinog znanja i da je u pitanju podzemlje, ali to je podzemlje u njezinoj vlastitoj stranci koje se prestrojava za nadolazeće izbore i želi zauzeti pozicije.

Oni koji optužuju oporbu i Milanovića su vrlo naivni. Ako se SDP zalaže za objavu registra sigurno bi voljeli da to oni naprave na legalan način. Milanović mi ne djeluje kao osoba koji bi ovako djelovala jer u ovom trenutku on samo čeka da mu vlast padne u ruke. Ali s ovakvim kilavim Milanovićem, koji skoro o ničemu ne izriče svoje mišljenje, SDP može zaboraviti na pobjedu na izborima bez obzira na krizu i sve propuste i afere trenutne vlasti.

Scenarij u kojem bi imali ogorčenog branitelja, koji želi raskrinkati varalice, najvjerojatnije bi počinjao stavljanjem kompletnog registra na neki servis za javnu razmjenu datoteka. Ovo više nalikuje na smišljeno manipuliranje. A zna se tko voli manipulacije...



Komentari

9. travnja 2010. 09:09

Meni je jedino žao što nemam malo više vremena, jer bih tada složio aplikaciju koja bi na upis nečijeg imena vraćala tri podatka:

a) upisano ime b) naziv jedinice (randomly odabran ili generiran) c) datume (randomly generirane)

Ta bi aplikacija bila otprilike podjednako korisna i suvisla kao i ovaj registar.

9. travnja 2010. 20:36

Ne bih se složio s tobom. Koliko sam ja vidio registar u većini slučajeva vraća točne podatke.