Par crtica o preglednicima

aplikacijetehnologijeweb

Bez obzira što je popravljen problem s encodingom Opera i dalje nije preglednik kojeg bi svakodnevno i svakostalno koristio. Danas je izašao i novi snapshot, ali fontovi su i dalje čudni. I Dragonfly još uvijek nema tipkovničku kraticu. Čak sam uključio i sve barove, ali nigdje nema prečice. Nije mi jasno zbog čega.


Ovaj tjedan je objavljeno da Opera ima 100.000.000 korisnika, od čega je pola mobilnih korisnika. Iako su mnogi mislili da Apple neće odobriti Operu Mini za iPhone to se ipak dogodilo i ta aplikacija je zasjela na prvo mjesto svih svjetskih iTunes top lista besplatih aplikacija. Ljudi se često pitaju kako to Opera Mini ubrzava surfanje te omogućuje da birate kvalitetu slika?! Fora je u tome da Opera Mini ne pristupa direktno web stranicama već svi zahtjevi idu preko Opera poslužitelja koji obrađuju i komprimiraju stranice i šalju korisnicima. Opera podatkovni centri nalaze se u Europi, Japanu i SAD-u, a čini mi se da se trebao otvoriti jedan i u Poljskoj.


Opera na taj način stvara jednu od najkompletnijih baza podataka o korisnicima mobilnih web stranica te o njihovim navikama. Slijedeći korak za Operu Mini je da vam uz servirane stranice ponudi i oglase kao desert.


Bezuspješno pokušavam promijeniti Firefox nekim drugim preglednikom ali ne uspijevam. Google Chrome je agilniji, nije toliko proždrljiv glede memorije, ali ima drugih bubica. Dosta često mi za stranice koje postoje, i do kojih mogu s drugim preglednikom, kaže da ne postoje. Najveća fora je da mu se to često događa s Google servisima. Poneke stranice mi prikazuje kao da nema css-a. A ima ga, i drugi ga vide. I opet se to događa i na njihovim stranicama. Google repozitorij za Chrome je još jedna tužna priča. Već sam mislio popljuvati Linux Mint zbog toga što se apt-get update nekad zaglavi, a onda sam shvatio da šteka taj Google Chrome repozitorij.


Onima koji to još nisu vidjeli skrećem pažnju za The HTML5 test. WebKit preglednici najbolje stoje, ostali konkurenti su iznad 100 (od mogućih 160), a jedino IE brije svoju briju s veselih 19 bodova.