10 najboljih igara za Linux

igrelinux

Na Twitteru se stvari odvijaju brzo. U stvarnom vremenu. Netko je spomenuo kako bi bilo dobro da se sastavi računalo za Ivana i već je na popisu komponenti za više računala. Zapravo Twitter je brži od stvarnog vremena, za sastavljanje i isporučivanja računala proći će malo više vremena. Povod ovog posta je jedan od ogranaka u vremenskoj liniji u kojem je Berislav rekao da ne trebaju firme poklanjati programe već da klincu instaliraju Ubuntu, na što mu je odgovoreno da će se klinac vjerojatno željeti poigrati pa Linux nije najbolja opcija. Ne mogu navesti adresu tih cvrkuta jer jedna od ptičica skriva svoje cvrkute od javnosti.


Berislav je onda prozvao mene da pokažem igre za Ubuntu. Nije baš da pomno tu pratim problematiku, ali mogu pomoći, ipak u kući imam male pingvine koji se igraju. :-)


Linux/Ubuntu je čak i bolja opcija za klinca jer neće imati problema s maliciozinim nametnicima, a smanjeni izbor igara će ga možda natjerati da se prije počne zabavljati s nečim kreativnim. ;-)


Prije nego što spomenem autohtone igre za Linux treba napomenuti da na njemu možete pokrenuti cijeli niz emulatora za konzole (zsnes, psx), pod wineom radi veliki broj PC igara, a ima i lijepi broj DOS igara koje ni danas nisu za baciti i mogu se vrtjeti u dosboxu. Slijedi lista koja danas ovako izgleda (ali već sutra bi zacijelo bila drugačija)...

1. Mindrover je najbolja igra ikada. Točka. Barem za programersku vrstu. Sastavljanje malih robota za borbu je jako dobra vježba za logičke sklopove vašeg uma. Teško je nabavljiva (probajte je naći na Amazonu), na mreži se mogu naći demo inačice koje rade i pod novim distribucijama. Izgleda da je firma Cogni Toy propala, ali bilo bi dobro naći nekoga tko je zadužen za ostavštinu pa da Mindrover proglasi javnim dobrom.


2. Frozen Bubble je jedna od onih jednostavnih, logičkih igara koje igrate ponovno i ponovno i ponovno...Stanuje u svakoj distribuciji.


3. X-Plane je najbolja simulacija leta za osobna računala. 29$ je mala cijena za takav biser. Ali za početne letove dobro može poslužiti i FlightGear.


4. World Of Goo je jedna odlična slagalica s primjesom fizike. Simpatično, lijepo, igrivo. Neki nivoi će nove igrače malo frustrirati, ali ova igra nudi izazov i vježbu da vaše male sive stanice.


5. The Battle for Wesnoth je strategija na poteze fantastične tematike. Neki kažu da je u rangu Panzer Generala.


6. FooBillard je simulacija biljara. Ako vas zanima samo igra teško da možete naći bolju.


7. Frets On Fire je nešto kao Guitar Hero, a kako je sada dosta popularan pretpostavljam da to i Fretsu diže ocjenu.


8. Scorched3D je modernija, 3D inačica igre Scorched Earth koju nazivaju majkom svih igara.


9. World of Padman je tu na listi zato jer ja nikada nisam volio igrati FPS-ove (zadnja koju sam odigrao do kraja je Wolfenstein3D), a znam da ima ljudi koji bi mi mogli zamjeriti kad ne bi bilo nijednog FPS-a na listi pa eto ga. ;-)


10. Tux serija igara kojima je zajedničko to što im je glavni lik pingvin i što su nastale s ciljem da poboljšaju ponudu igara na Linuxu. Ističu se Tux Racer (da je Janica pingvin...), SuperTux (da je SuperMario pingvin...), SuperTuxKart...


S ove liste izostao je cijeli niz igara, od FPS-ova kojih ima najviše i gdje je izbor poprilično veliki, do portova s Windowsa (Egosoft je preveo X2 i X3 za Linux). Pristojna je i ponuda MMO igara (Second Life, Savage 2, Vendetta Online, A Tale in the Desert), WOW radi pod Wineom, pa Linux igrači imaju dovoljno načina za gubljenje vremena. ;-)



Komentari

26. siječnja 2010. 14:44

Dodao bih i Regnum online... izvanredna MMORPG.

26. siječnja 2010. 18:49

"Nije baš da pomno tu pratim problematiku..." Je li se jedino ja još sjećam ovog bloga http://igre.wordpress.com/ :))

26. siječnja 2010. 19:03

@johnnie: naglasak je na ono . :-)

28. siječnja 2010. 21:35

a ima i nekoliko odlicnih FPS igara... najbolja medju njima je OpenArena, klon QuakeArene, sve Quake mape ce raditi i ovdje...

30. siječnja 2010. 22:42

Od novijih bih dodala Machinarium i Tales of Monkey Island. Nema do point 'n' click avantura. Preko njih se usput može dobro naučiti engleski. Tu je i SCUMM emulator za sve starije p'n'c naslove (Monkey Island serijal, SamMax, Dig...).

3. veljače 2010. 17:27

bzflag - kako ti je to promaklo? Hrpe igara na popisu su non-free. Može popis top 10 100% FLOSS igrara u slijedećem postu?

3. veljače 2010. 22:10

@Valent: MindRover, X-Plane i World Of Goo su toliko dobre da im se može oprostiti taj 'grijeh'. :-)

Možda ne baš u slijedećem, ali uskoro možda...

10. ožujka 2010. 12:22

Frozen Bubble je jedna baš za mene :=)))

18. ožujka 2010. 11:14

world of goo... igrica za sive stanice..to se traži!

27. kolovoza 2014. 21:23

I added half and half to my coffee in the 2nd week which is a major no, no on this diet and I stayed at the same weight for the week. For the first two days, you can eat as much as you want of anything you want. It is released by the placenta when the fertilized egg is implanted in the uterus.