Sigurnost djece na Internetu na drugi način

(ne)sigurnostInternetlinux

Danas je uz Večernji list objavljena knjižica Sigurnost djece na Internetu koja je dostupna i u online inačici (u mojem omiljenom formatu s c00l listanjem stranica :-) ).


Ono što se kroz cijeli priručnik provlači je da dijete treba nadzirati, kontrolirati, zabranjivati mu. Osim nekih tehničkih detalja većina onoga što savjetuju je ono o čemu bi roditelji trebali voditi brigu neovisno o Internetu. Priručnik je pisan s pretpostavkom da su Windowsi jedini operacijski sustav koji postoji i ne spominju se druga rješenja. Ali zato se često spominju rješenja koja se plaćaju pa uz njih autori rado navode riječ nažalost. Kod imenovanja tehnologije autori su trebali više upotrebljavati popularna imena koje klinci koriste...peer-to-peer malo kome što znači, ali svi znaju što je torrent. Priručnih je više teorijski orjentiran, roditeljima je važna praksa. U redu, postoje dječji e-mail servisi, ali da li to djeca koriste, kako ih koriste? Jedan savjet navodi kako socijalne mreže nisu za djecu osnovnoškolskog uzrasta. Pokušajte to reći vašem djetetu koje ide 7 ili 8 razred.


Vratimo se tehnologiji. Linux je danas puno bolje rješenje za vaše dijete koje uglavnom koristi Internet. Većina gamadi koja obitava na Windowsima na Linuxu nije prisutna. Neće vam trebati antivirusni program niti nekoliko anti-spyware programa. To ujedno znači da će i računalo raditi brže jer svi ti programi za zaštitu usporavaju računalo. Koliko puta ste masno platili čišćenje računala? Instalacija programa ide preko sigurnih repozitorija u kojima će vaše dijete naći skoro sve što mu je potrebno za učenje. Uz OpenDNS možete filtrirali hrpu štetnih i zlonamjernih stranica. Nedostatak Linuxa je relativno siromašan izbor komercijalnih igara. Ali to i ne mora biti loše, veća je vjerojatnost da će vaše dijete raditi nešto korisno na računalu. Stanje nije tako crno, uz wine možete pokrenuti veliki broj igara za Windowse. To obično nisu najnovije igre, ali zato imate velik broj dobrih, starijih igara koje možete vrlo povoljno nabaviti. Pazite na to da koristite legalne programe? S Linuxom to možete jednostavnije postići. Većina kućnih Windows korisnika kopiranje i presnimavanje doživljava kao svoje ustavno pravo.


Korištenje Interneta i zaštita na njemu bi trebali biti sastavni dio nastavke Informatike u školama. CARNet ima zanimljivu prezentaciju o tome. Priručnik uz Borbeni komplet također je izvor korisnih informacija. NetAkademija je dosta angažirana na tom području (oni su sudjelovali i u izradi priručnika Sigurnost djece na Internetu), pokrenuli su stranicu Sigurnost i zaštita djece na internetu na kojoj ima dosta sadržaja koji je slobodan za korištenje u nastavi. Jasno, težište je opet na Microsoft tehnologijama i problemima.


Netbookovi postaju sve popularniji. Sve više roditeljima djeci kupuje mali laptop. Kako je na njemu najkorišteniji program preglednik web stranica postoji cijeli niz razloga da se na njemu vrti baš Linux. Barem će vam tehnički aspekti sigurnosti biti manji problem...



Komentari

20. svibnja 2009. 11:35

Kada se nešto piše za široke mase i sa prilično ograničenim brojem stranica nije posve jednostavno napisat sve 100% točno i najbolje kako bi trebalo, a pri tome zadovoljit i "ekonomski" aspekt projekta ;-) No ako ništa drugo nadam se da smo roditelje potaknuli da se malo više druže sa svojom djecom.

13. lipnja 2009. 21:20

Tnks za link na brosuru, stvarno je inspirativna, vjerojatno joj je radni naziv bio: "Kako odgajati dijete ako mu ne vjerujete".

13. siječnja 2010. 11:53

SigurnaDjeca.net nudi BESPLATNA predavanja o sigurnosti djece na internetu za učenike, nastavnike i roditelje.

Ako imate ideju, prijedlog, želite saradnju, javite nam se.