Swiftweasel i Links2

aplikacijelinux

Svako toliko padnem u iskušenje pa isprobavam neki od alternativnih preglednika (browsera). Opera je česti gost na tim seansama, ali nikako da se naučim na nju tako da sakuplja digitalnu prašinu u tamo nekom direktoriju. I Flocku sam davao više od jedne šanse, ali nije ju iskoristio. Danas sam opet instalirao novi preglednik. Swiftweasel se temelji na Firefox kodu. Osnovna razlika je u tome što je Swiftweasel optimiziran za brže izvođenje, za vrstu procesora, kompajliran je s novijom inačicom GCC-a, a poboljšana je i sigurnost. Hvale ga da je brži od Firefoxa, da troši manje memorije...Za ovo kratko vrijeme korištenja povećana brzina je primjetna, a lasica je puno agilnija i ne zapinje kao lisica. Binary inačice postoje samo na Linux.


Tekstualni preglednici su na drugim operacijskim sustavima rijetko viđene zvijeri, ali na Linuxu ih ima preko nekoliko, razvijaju se i ljudi ih koriste. Ja obično instaliram links na poslužitelje kojima pristupam jer uvijek postoji potreba da se nešto provjeri, pogleda. Kako nisam bio njegov power user tek danas sam saznao da links2 (istoimeni paket nalazi se u .deb distribucijama) radi i u grafičkom modu te ima i JavaScript interpreter. Nije da se može uspoređivati s pravim preglednicima, ali u nevolji može pomoći. Možete i na neko staro računalo instalirati minimalnu distribuciju bez X-a i gore staviti links2. Twitter manijacima ionako ne treba ništa više...;-)



Komentari

19. svibnja 2009. 16:54

Meni je prije par godina Opera toliko sjela da sam postao njen totalni fanboy. :D Maknuo sam 85% gumbića, stavio address bar iznad tab bara kao i na svakom normalnom browseru, stavio old school skin. Mouse (shortcuts) gestures i keyboard shortcuts su zakon, isto kao i npr. sinhronizacija bookmarksa, lockanje tabova i još hrpa drugih stvari koje mi sad ni ne padaju na pamet a znam da ih koristim.