Mali prilog za produktivnost programera (i ostalih korisnika)

aplikacijeprogramiranje

Neal Ford je svoju knjigu The Productive Programmer započeo poglavljem u kojem opisuje alate za brzo pokretanje aplikacija. Možda vam se čini da to nema veze s produktivnošću, ali nakon nekog vremena i sami ćete uvidjeti da je brže utipkati par slova nego tražiti aplikaciju u dobro razvijenom izborniku (a svaki programer ima hrpu instaliranih aplikacija) ili na desktopu prepunom ikona. Neki launcheri prate što korisnik upisuje pa najprije nude najčešće odabirane aplikacije i tako još više smanjuju broj potrebnih slova za utipkavanje. Neki operacijski sustavi već dolaze s alatima za brže pokretanje aplikacija (npr. bash-completion će vam nakon naredbe cd ponuditi samo direktorije, ako upišete naziv playera nudi samo tipove datoteka koje on može čitati, za neke aplikacije vam pomaže i u odabiru parametara), a specijalizirani pokretači bi trebali ponuditi još dodanih vrijednosti. Od Windows pokretača preporučujem Launchy, a kako većinu vremena provodim u Gnomeu sada koristim GNOME Do. Do ima hrpu pluginova koji vam mogu povećati produktivnost, ali i smanjiti, ako se zaigrate s njima.


Tijekom dana koristite više računala i na svima njima su vam potrebne iste datoteke? Možete se ručno brinuti o tome, seliti ih po poslužiteljima, usb memorijama ili možete koristiti servis koji će to raditi umjesto vas. Berislav mi je skrenuo pažnju na Dropbox i u vrlo kratkom roku sam postao njegov vjeran korisnik. Ako ga želite koristiti mukte na raspolaganju vam je 2 GB prostora kojeg možete proširiti na 3 GB ako servis preporučite i drugima. Sinkronizacija je pametno napravljena i nisam primjetio da znatnije utječe na rad sustava. Ako slučajno obrišete neku datoteku Dropbox vas može spasiti jer on čuva revizije i promjene. Ukoliko radite nešto s nekom datotekom u programu koji automatski sprema promjene, Dropbox će vam svako spremanje voditi kao reviziju i omogućiti njezino vraćanje iz spremnika. Osim sinkronizatora Dropbox može poslužiti i kao jednostavan version control sistem. Dropbox ima verziju za sva tri glavna operacijska sustava, a pojedine direktorije možete dijeliti s drugim korisnicima ili postaviti ih javno dostupnima.


Slijedeća Berislavova preporuka koja također radi na veselom trojcu je Synergy. On vam je koristan ukoliko istovremeno radite na više računala, a želite ih sve kontrolirati uz pomoć jedne tipkovnice i jednog miša. Osim kontrole Synergy omogućuje i copy&paste operaciju na svim uparenim računalima. Siguran sam da vam se barem jednom dogodilo, kad se istovremeno koristili više od jednog računala, da ste poželjeli upravo tu funkcionalnost.


Već sam spominjao KeePass aplikaciju koja omogućava čuvanje povjerljivih podataka (a programeri i ostali korisnici računala uglavnom muku muče s čuvanjem pristupnih podataka) i koja je portana na sve bolje OS-ove. Uz pomoć te aplikacije možete sve svoje povjerljive podatke smjestiti u jednu ili više kriptiranih datoteka i dijeliti ih te prenositi uz pomoć Dropboxa.



Komentari

11. ožujka 2009. 09:43

DropBox je dobro riješenje, samo meni koji sam vecinu dana iza korporativne mreze nepomaze jer je dosta toga onemoguceno.

Da li potoji nešto takvo samo da se može pritupiti preko preglednika ?

11. ožujka 2009. 10:31

Kao primjer korinosti DropBoxa u svakodnevnom životu svakako preporučujem .

11. ožujka 2009. 10:32

@misko: Dropboxu možeš pristupiti preko preglednika, a provjereno radi i kroz razne korporativne firewallove i proxyje.

11. ožujka 2009. 12:55

@Berislav Kod mene sa dropbox klienta se ne mogu spojiti. I sve sam dobro podesio nego se jednostavno ne može.

11. ožujka 2009. 14:41

Znači neki firewall ga kolje. Ali sigurno možeš preko Weba, dok od doma (recimo) možeš s klijentom. To je definitivno najjednostavniji način prebacivanja fajlova koji znam.

1. travnja 2009. 14:40

Tek sam danas pokusao nesto uploadati iz korporativne mreze na DropBoxa.

Kada sam dosao do kraja trazio je nekakav username i password za proxie, ne dropbox nego preglednika i pošto to neznam nije uspijelo, nažalost.