Kako napraviti igru?

igrerazvoj

Računalne igre su vjerojatno prvi i najvažniji razlog zbog kojega su se kućni korisnici počeli baviti računalima. Većina njih je prije ili kasnije počela snivati o vlastitoj igri. I tu prestaje masovnost i počinje ekskluzivni klub. Lako je bilo postati prosječan programer tipičnih poslovnih aplikacija. Danas je lako postati programer web aplikacija. Ali postati programer koji će za život zarađivati programirajući igre, e to je već dosta teže. Znanja i sposobnosti koje mora imati prosječan programer računalnih igara većini vulgaris programera su prevelika zapreka. To je planina na koju bi se možda i mogli popeti, ali odustaju već u samom podnožju.

Ulazak u svijet programera igara danas i nije tako težak. Dostupna su jednostavna okruženja za razvoj. Ne morate čak ni C++ znati. Možete iskoristiti i svoje znanje web programiranja pa napraviti igru koja se vrti u browseru. Izgleda da zapreka do vašeg sna i nije više tako velika?!

Super. Sjeli ste za računalo i krenuli u izradu igre. I onda ste shvatili da unatoč tome što imate tehničko rješenje još uvijek nemate ništa. Dizajniranje igara je puno složenije nego što ste zamišljali. Treba vam dobra ideja, nju treba dobro razraditi, treba stvoriti novi svijet, njegova pravila, voditi računa o detaljima, izgenerirati brdo podataka, baviti se ekonomijom, fizikom, umjetnom inteligencijom, svakojakim algoritmima...

Ako još uvijek niste odustali od svoje namjere onda najprije pročitajte ovu knjigu: Game Design Workshop, Second Edition: A Playcentric Approach to Creating Innovative Games. U njoj nema ni riječi o programiranju, ali ima puno o dizajniranju igara, a hrpa legendi iz svijeta igara daje savjete, pričaju o svojim iskustvima, gdje nalaze inspiraciju, koje su njima najdraže igre... Ako namjeravate ući u svijet onih koji proizvode igre onda je ovo knjiga koju najprije morate pročitati.



Komentari

4. veljače 2009. 13:07

Eh kad bi igrice bilo lako naraviti koolko bi ih tek bilo... i ovako uzimaju previse vremena koje moze da se iskoristi mnogo pametnije...

4. veljače 2009. 14:22

I ovako ih ima puno, treba samo baciti pogled na nezavisnu scenu, pogledaj ...

27. veljače 2009. 11:48

ja volim igre

12. travnja 2009. 15:17

Ja zelim Da napravim igricu "Rayman 4 ili 5"ali neznam kako pa dali mozes da mi pomognes ostavi poruku.

13. travnja 2009. 11:13

@Ivan: Najprije napraviš Rayman 1, 2 i 3 pa će 4 ili 5 doći sam. ;-)

Za raditi nastavak treba ti licenca. Pokušaj nešto svoje. Napraviti igru nije tako jednostavno, treba puno truda i učenja. Postoje alati koji ti to mogu olakšati, npr. http://www.garagegames.com/products/torque-2D

13. travnja 2009. 13:09

treba samo izabrati dobar engine 3d , i naravno treba biti uporan da bi se napravil igrica. Moja preporuka za one koji žele praviti neke 3d flash igrice je papervision3d a pored njega još bolja grafika jeste svakako 3d engine unity3d.

Svaki od navedenih 3d engina podržava browsere, tako da sve te igrice se mogu koje napravite igrati online preko browsera.

4. srpnja 2009. 18:38

ja bih da napravim neku igricu kao naprimer ninja warrior mozes li da mi pomognes?

9. lipnja 2010. 15:45

Što bi ja sebi napravio igru:Renault 19 16v cars ali kako?Znam da treba učiti za to,ali preko kojeg programa to ideeee?Kako to ,,hoda''?

13. lipnja 2010. 09:47

@Igra: Pogledaj http://torcs.sourceforge.net/