Budućnost poslovnih aplikacija

aplikacijevizijeweb

Kako još nisam pronašao GTD aplikaciju koju bi stalno koristio nisam odolio prilici da iskušam nešto novo: Doit.im. Aplikacija nije ništa posebno, izgleda dovoljno jednostavno i ugodno za korištenje...veliki minus je dobila zbog dva zaglavljivanja u prvih 15 minuta korištenja. I zašto je onda spominjem?


Iako i s tehnološkog stajališta nije ništa novo ipak može poslužiti kao dobar primjer puta kojim će uskoro krenuti slične aplikacije poslovnog i organizacijskog tipa, naravno ako žele biti konkurentne. Doit.im je višeplatformska aplikacija, vrti se na sva tri glavna desktop OS-a, a u planu je širenje i na mobilne platforme. Glavno spremište podataka je na udaljenom poslužitelju ili u oblaku, kako se to sada moderno kaže. Klijent po potrebi preuzima sve ili samo dio podataka, kako bi mogao raditi i kad pukne veza prema oblaku. Klijentska aplikacija se automatski ažurira i korisnik (skoro) uvijek koristi najnoviju inačicu.


Iako će veliki broj klasičnih desktop poslovnih aplikacija evoluirati u klasične web aplikacije one nikada neće u potpunosti zadovoljiti one korisnike koji moraju raditi bez obzira na uvjete i u slučajevima kad ne postoji kontakt s matičnim poslužiteljem. Arhitekture poput Doit.im-ove imaju veće šanse da postanu standard, način na koji se rade stvari.


Razvoj takvog proizvoda će postati veliko iskušenje za timove i devlopere. Treba znati odabrati pravi alat (ili više njih), promijeniti način rada, pogoditi pravu mjeru za modularizaciju projekta. Manji, i ne dovoljno agilni timovi, neće moći ponuditi kompletno rješenje i njihova je jedina šansa specijalizacija, da rade samo ono u čemu su dobri ili ono što mogu odraditi.


Najvažnija stvar u tom novom svijetu poslovnih aplikacija biti će dobar api nad matičnim poslužiteljem. Twitter je odličan primjer servisa koji je uspio zahvaljujući jednostavnom apiju izgraditi jedan ogroman ekosistem raznih aplikacija i načina korištenja. Unatoč tome što mu pouzdanost nije bila jača strana i što dodavanje novih funkcionalnosti ide puževim korakom.


Jednostavnost i otvorenost su dobitna kombinacija. Današnje poslovne aplikacije su sve kompliciranije, ljudi traže efikasan i jednostavan alat za obavljanje posla. Naslušao sam se jadikovki korisnika koji su žudjeli za jednostavnim aplikacijama. Korisnicima je i dosta ovisnosti o jednom proizvođaču ili pružatelju usluga i dugotrajnih čekanja za pojedine funkcionalnosti koje onda (pre)skupo plate. O data lock-in-u da i ne govorim. Neki upravo ključ nad podacima koriste za zadržavanje korisnika. Budući lideri poslovnih aplikacija i poslovnih aplikativnih poslužiteljima će kao osnovni servis korisnicima morati nuditi i potpunu slobodu da pokupe svoje podatke i odu kod drugog ugostitelja.