Nova Opera, MooTools, LinkedIn arhitektura, Velocity

aplikacijeprogramiranjetehnologijeweb

Izašla je nova Opera 9.5. Ono što prvo primjetite je njezina brzina. Pokretanje programa je vrlo brzo, odaziv kontroli je brz, stranice se vidljivo brže otvaraju nego kod drugih preglednika. Ali ono što me je zbunilo je instalacija pod Ubuntuom. Upisao sam dpkg -i opera-bla-bla.deb, dotaknuo enter i prije nego što je mali prst napustio njegov zračni prostor instalacija je bila gotova. Manje od sekunde?! Pomislio sam da nešto nije u redu, ali ikona je bila u izborniku, program se pokrenuo i sve radi. Svaka čast. Izgled pod Gnomeom (Opera koristi Qt) nije baš prirodan ali ne bode oči. Jedino mi je izbornik ružan. Kod starijih inačica Opere za Linux nisam bio baš najsretniji s njihovim renderiranjem i izgledeom web stranica, ali sada mi se dopada kako to sve izgleda. Palac gore. Budem ju probao koristiti kao glavnu dasku za surfranje...


Novo (1.2) službeno izdanje doživjela je i MooTools JavaScript biblioteka. Iz nepoznatog razloga njihova stranica nije baš najljepše izrenderirana u novoj Operi. Moja Helvetica je malo nazubljena. Nova inačica donijela je i nove web stranice i novi dizajn koji nije loš, ali stari je bio bolji. Ovaj mi je preanemičan.


Na JavaOne 2008 konferenciji LinkedIn djelatnici su održali dvije zanimljive prezentacije o arhitekturi i agilnom razvoju. Mnogi misle da agilno i Java ne idu zajedno, ali u LinkedIn-u dokazuju suprotno. Zanimljiv je i podatak da se cijeli struktura mreže članova drži u memoriji i zauzima 12GB. Neki su odmah primjetili kako je to puno i misle da se i s puno manje memorije to može odraditi.


Većina popularnih i manje popularnih web stranica koje se vrte na open source platformama u tu svrhu koristi memcached. Jedan od tracebackova na post o LinkedIn prezentacijama mi je odmah zapeo za oko jer mu je autor Dare Obasanjo (Velocity: A Distributed In-Memory Cache from Microsoft). Nakon njegovih in the vein of memcached i like memcached neće nam valjda opet predstavljati Velocity kao svoju inovaciju koju su besramno pokrali prljavi open source zlikovci. ;-)